Zinderende start voor Chris !

Een week of twee geleden zag het er allemaal nog hoopgevend uit, bijna 11 graden C. een ieder die de zeebaarsvisserij lief heeft stond in de startblokken.
Met de extreem koude temperatuur voor mei is er echter behoorlijk “roet in het eten gegooid” de koude heeft de water temperatuur zelfs doen dalen naar ca. 10 graden voor nu.
Ik blijf bij m,n bewering dat 12 graden essentieel is voor de kunstaasvisserij, ondanks beter weten toch een paar maal kort wezen proberen.
Op een aantal Zeeuwse stekken waar normaliter de eerste baarzen gevangen worden van het seizoen bleken deze eerste pogingen een illusie.
De zeebaars was/is er simpelweg nog niet, slechts een sporadische toevalstreffer hier en daar maar daar is de koek mee op.
Nog een paar bekenden tegen het lijf gelopen die ook het wachten niet meer konden bedwingen, maar helaas ook hier geen enkele aanbeet.
Wel zag ik op verschillende plaatsen in de Oosterschelde sterns duiken, mogelijk een goed teken, hopelijk is de aasvis al wel aanwezig.
Hopelijk gaat nu toch echt de temperatuur eens omhoog, een graag of 2 qua water temperatuur erbij kan de “startbel” van het nieuwe seizoen doen luiden.

Enfin, met de bovenstaande wetenschap afgelopen zaterdag getracht het over een andere boeg te gooien, geen kunstaas maar een meer passieve visserij met natuurlijke aasssoorten i.c.m. de dobber.
Passief, maar evengoed een zeer leuke visserij, erg visueel en spannend, bij het wegschieten van de dobber moet je razendsnel reageren, geconcerteerd vissen is hier een must.
Net als in het begin van het voorgaande seizoen afgesproken met Chris en Roland om een eerste poging te wagen ondanks het nog koude water.
Chris en Roland zijn de mannen achter de alom bekende Zeebaarsshop, maar zelf sportvissers in hart en nieren, veel van hun aangeboden materiaal wordt zorgvuldig geselecteerd en bovendien uitvoerig getest in de praktijk, zo ook deze sessie.
Op de eerste stek aangekomen moesten we al snel onze verwachtingen wat bijstellen, na een uur nog niets gezien wat op een aanbeet leek.
Kort daarop verdween de dobber van Roland, maar helaas, de lijn lag in een lus waardoor het aanslaan net even te laat geschiede, deze misser gaf toch weer wat “moed aan de burger” maar daar was dan ook alles mee gezegd, het bleef bij 1 misser.
Wel direct een mooie sessie om de dobbers aan de tand te voelen, deze bleken perfect zichtbaar ondanks de golven, daar wij kort onder de kant visten gekozen voor de kleinste uitvoering, weinig weerstand voor de baars en een dikke goed zichtbare bovenkant, ideaal voor deze visserij: http://www.zeebaarsshop.nl/dobber-10-gram-p-807.html

De tweede stek bleek ook stil, na een anderhalf uur vissen bekroop mij het gevoel dat het ook voor deze visserij simpelweg nog iets te vroeg was.
Juist op het moment dat ik er aan dacht maar eens in te pakken zag ik daar Chris staan met een onwaarschijnlijk kromme hengel, vast ??
Aan het bonken van de hengeltop werd mij direct duidelijk dat dit geen vastloper was maar een baars !! en wat voor een, na enkele seconde verscheen daar een prachtbaars aan het oppervlakte water, Roland en ik draaide de dobbers er direct uit en snelde naar Chris toe om hulp te bieden maar niet op de laatste plaats om mee te genieten van deze eerste baars.
Eenmaal geland bleek deze vis werkelijk een droomvis te zijn om het seizoen mee in te wijden, een 68 cm lange schoonheid en een glimlach voor Chris van oor tot oor, schitterend !
Na het schieten van diverse foto,s werd deze prachtbaars keurig teruggezet door Chris, Ik zei al: sportvisser in hart en nieren !!
Deze baars had haast blauwe vinnen, vaak in het voor- en najaar als het water koud is zie je de vissen lichtblauw verkleuren, hier de foto in grootformaat:

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-N6PQD4K4.jpg

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-VJE6WIQS.jpg

Na dit succes nog een uurtje doorgevist maar helaas bleef het bij deze eerste prachtbaars voor Chris.
Wellicht over 2 weken nog maar eens proberen, Roland voorspelde al dat net zoals voorgaande jaren de eerste vis altijd werd “gescoord” door Chris, ik heb er alles aan gedaan dit te voorkomen maar ook voor 2010 is het Chris weer gelukt het spits af te bijten. het is je van harte gegund Chris, hopelijk volgen er nog velen !
De hengel die Chris gebruikte was de vernieuwde Lucky Craft ESG II, een 9,7 ft. uitvoering met een C.W. van 2,6- tot 23 gram.

Net als zijn voorganger de L.C. Plugging Performance een tophengel voor de zeebaarsvisserij, over de nieuwe serie zal een uitgebreide review volgen op Zeevisland.