Zeeforel, vis van de duizend worpen!

Ieder voorjaar spenderen we een paar sessies om gericht op de zeeforel te vissen, dit jaar wat later dan normaal omdat de temperatuur van het zeewater nog erg laag was enkele weken geleden, zo,n graad of 7 a 8 is toch wel ons uitgangspunt.
De zeeforel is een migrerende soort die zo medio maart, april onze kusten passeert om vervolgens het zoete water op te trekken.
In met name Denemarken op Funnen en of Langeland is de zeeforel een felbegeerde soort die door velen bevist wordt met zowel de spinhengel maar ook met de vlieg.
Veel geduld en nog meer uren maken is essentieel voor deze visserij, men noemt de zeeforel niet voor niets de “vis van de duizend worpen”

Enfin, dat mochten wij ervaren gisteren, aangekomen op de stek waren de omstandigheden zeker niet ongunstig, redelijk helder water, zon en niet te veel wind uit de westhoek.
Hier en daar zagen we wat sterns duiken, vlak voor de kant ook al wat aasvisjes opspringen op het moment dat het plugje hun pas kruiste.
Vol goede moed gestart, na anderhalf uur geen enkel teken van leven in de vorm van een volger of een tik op de hengeltop, tja Chris wist een paar zandaaltjes te vangen van ruim 2 cm. gespietst aan een dregpunt, niet echt waar we voor kwamen.
Ook stek nummer 2 gaf niet het gewenste resultaat, normaliter voel je zo af en toe een tik op de top van een twijfelende of kleine zeeforel, deze bleef voor alsnog uit.
Langzaam bekroop mij het gevoel dat we wellicht iets te vroeg waren, de watertemperatuur was prima maar slechts van de laatste 2 weken, mogelijk moet de zeeforel hem/haar debuut nog maken aan de Nederlandse kuststrook.
 Na zo’n 2½ a 3 uur de moed maar opgegeven en naar de auto gesjokt, ik dacht aan naar huis gaan dan maar, Chris kwam op het idee om het toch nog maar even te proberen en nog een half uurtje een stekje aan te doen op de terugweg, achteraf een “gouden” ingeving!!
Ach waarom ook niet dacht ik nog, we zijn er nu toch, YES, na 10 minuten een brul uit de richting van Chris en een knap kromme hengel, even later sprong er een prachtige zeeforel tot 2 maal toe boven het wateroppervlak, niet alleen een schitterend schouwspel maar het “ijs was gebroken” zeeforel numero 1 voor 2013 werd netjes geland, een machtig mooie vis!!
Slechts enkele minuten later vergreep numero 2 zich aan mijn plugje, wederom gevolgd door een heuse salto, de vis sprong een halve meter boven de golven, ik een meter boven de stenen van opwinding!
Al met al geven de forellen mooie sport met een lichte spinhengel, met name dat springen is prachtig, wel opletten, vaak slaagt de vis erin de plug te lossen tijdens een sprong.
Numero 3 was slechts een kwestie van minuten, een prachtige aanbeet op afstand, rustig uitdrillen en na de nodige sprongen kon ook deze vis geland worden.

Chris volgde een kwartiertje later, vol in de stroming volgde de aanbeet van wederom een mooie vis, opvallend genoeg waren de zeeforellen allen van ongeveer hetzelfde formaat, gewoonweg mooie vissen zo rond de 55 cm. die laatste van Chris wellicht iets groter.
Meten doen we niet, geen gehannes tussen de stenen met meetlatten en mogelijk met beschadiging als gevolg, de vissen gaan zo snel mogelijk terug.
Nog een knappe 3-de tik op mijn hengel, maar deze werd helaas niet verzilverd, nou ja een klein beetje dan, aan de dreg van het plugje staken 2 zilveren schubben.
Al met al een prachtige middag, een sessie die eerder zinloos dreigde te worden mondde uit in een sessie die wat mij betreft zo de “boeken” in kan!