Xorus Patchinko.

Type: spitting stickbait
Afmeting/gewicht: 140 mm. 27 gram
Gebruik/duikdiepte: walking the dog, long slide / oppervlakte

De Xorus Patchinko is een forse stickbait ontworpen en veel gebruikt in het zeebaars Mekka ofwel Frankrijk. Verantwoordelijk voor het ontwerp is het team van Ultimate Fishing, “doorgewinterde” zeebaarsspecialisten die zo,n beetje alle Franse wedstrijden op hun naam wisten te schrijven in de loop der jaren. Deze “die hards” zijn o.a. ook verantwoordelijk voor het succes van de Tenryu Rod Bar, Zenith Z-Claw en de Madness softbaits als de Mother Worm etc. http://www.ultimate-fishing.fr/
Na het succes van de Patchinko vond deze laatste al snel zijn weg naar Engeland en de Kanaal eilanden

De Patchinko is een 140 mm lange spitting stickbait uiterst geschikt voor wat ruwere omstandigheden, vrij eenvoudig laat de Patchinko een keurige walking de dog zien waarbij de concaaf aan de voorzijde het nodige water laat opspatten.
De Patchinko is agressief te vissen maar hij staat ook z,n mannetje in rustiger water, met wat minder geweld laat de Patchinko zich rustig over het oppervlakte water bewegen en laat een mooie “long slide” zien. Over de vangkracht kan ik kort zijn: deze is reeds vele jaren bewezen, deze stickbait wordt wel “the mother of all baits” genoemd door de cracks.

De Patchinko is voorzien van een 2-tone geluidsdrager, glass rattle voor een hoge frequentie en een grote stalen kogel voor de lage tonen. Werpen laat de Patchinko zich voortreffelijk, mogelijk wel de best werpende plug die er bestaat, afstanden van 60 tot 75 mtr. zijn mogelijk, zelfs met een forse wind op de kop is er nog een respectabele afstand mee te werpen. De dreggen zijn uit de SW serie van Decoy, enfin veel beters is er niet op de markt, een opmerkelijk detail is de voorste dreg, deze heeft een vlakte kant, de haken staan recht tegenover elkaar met de derde er haaks op. Dit is gedaan omdat bij normale dreggen de punten tegen de plug komen bij voortgang, dit beschadigt de plug en haakt minder snel, met de vlakke Decoy blijven de punten vrij van de plug en wordt de inhakingskans vergroot.
De afwerking is subliem, fabelachtige hologram kleuren aangepast aan de zeebaarsvisserij, met name de kleuren “Illusion” “Sandeel” en “Yello” zijn geliefd.
Al met al een prachtige stukje kunstaas waar wel een fors prijskaartje aan hangt, maar goed men koopt wel een stickbait met een succesvolle historie recht uit de handen van de specialisten die aan de bakermat staan van de plugvisserij op zeebaars.
Kijk voor meer kustaas voor de zeebaars ook eens op: