Wintervisserij komt stilletjes aan op gang rond Neeltje Jans.

Hey allemaal

Vorige zondag zijn we samen met Kevin het water opgetrokken. Naar aanleiding van een plotse verbetering van de visserij onder de kust hebben we snel gebrainstormd en kwamen we al snel tot een leuk plan voor de visdag. We zouden de dag starten aan de buitenkant van Neeltje Jans aan de R12, waar Kevin vorig jaar al mooie wijting ving in de september. Het laatste stuk afgaand proberen nog een haaitje vangen om daarna op de Oosterschelde de vloed te vissen aan de Vlietepolder en ondiep tegen de plaat. Vissoorten die op de verschillende stekken op ’t menu stonden: wijting, gul, toonhaai, schar, wijting, steenbolk, zeebaars, bot en schol.

Het weer zat enorm mee, zeker in de voormiddag, dus over een strakke Oosterschelde troffen we elkaar in de binnenhaven van Neeltje Jans. We hadden beiden aas geleverd gekregen van Leo Bolier in de Haven, gigantisch dikke zeepieren en mooie steekzagers.
Om af te tippen hadden ik en Wim mosselen, inktvis, krab en makreel bij en ook nog wat extra pakjes tappen..

Aan de R12 op een 10-tal meter gingen de onderlijnen voor schar en wijting snel overboord. Stevige stalen afhouders, gele kralen en korte plastieken afhouders met kleinere haken voor de schar. Wim voorzag elke onderlijn van een spinnerblad om een bot of een zeebaars te verleiden.

Enorm veel stroming maakte dat de visserij niet fel liep, een enkele schar, ondermaatse wijting vormden de hoofdmoot. Kevin ving een dikke najaarstong en Wim ving een flap van een bot, aan de bovenste haak met het spinnerblad. Aangezien de zeepieren zo groot waren, moesten we ze uitknijpen en zo op de haak zetten, hetgeen, zeker voor de schar, goed werkte.

Na een anderhalf uur zijn we dan naar de gele tonnetjes getrokken en ten anker gegaan in een geultje op een diepte van ca 25 m. We wisselden onze onderlijnen om naar haaien onderlijnen, getorst staal, haak 1 en geel kralen meer op de haken.

Volop actie op de Zeehond!
Kleine wijting alom tegenwoordig intussen.

Nu kwamen de steekzagers en de krabben op de haken. Ook wapperlijnen met pennelrig of meerdere haken werden gebruikt. Na 5 minuten klonken er al kreten over en weer….HAAI….

De eerste voor Maxim.

De laatste net voor de kentering voor Nico.

Ze zaten er dus nog, en talrijk ook. Bijvangst was hier vooral schar en kleine wijting en steenbolk.
Na de middag zette de westenwind feller door en trokken we de Oosterschelde op. We hoopten daar op rustiger water, maar ook de Oosterschelde was behoorlijk ruw, maar opkomend water en westenwind gaan goed samen en we lagen dan ook goed op anker, uit de wind en in ’t zonnetje werd het echt lekker najaarsweer.

Alleen maar steenbolkjes, die overigens op kleine sabiki’s ook goed te vangen waren.

 Kevin ankerde op 14 meter, wij op 25 meter diepte. Ondiep werd er zeebaars en steenbolk gevangen en wij vingen alleen maar steenbolk.

ondieper vingen Kevin en Maxim enkele leuke baarsjes

Geen gul dus en na een uurtje trokken we dan elk naar onze laatste stek van de dag, Kevin naar de SVC 5, wij naar de SVC 8. Kevin ving niet de verhoopte tong, maar een botje en wij vingen aan de SVC 8 schar en kleine wijting.

Onmiddellijk een doublet voor Wim.

Klein botje voor Kevin.
Leuke schar op de wapperlijn.

Uiteindelijk hebben we om de dag af te sluiten, nagekaart in het havenclubhuis met Kevin en Maxim. Conclusie, echt dichtbij zit de wintervis nog niet (gebied R1 zitten ze echter al wel volop), maar een mix van wat zomer- en wintervis is dichterbij toch voldoende om een heel leuke dag te beleven.

Er was trouwens weer veel controle van de politie op het water. Er werden verschillende boten gecontroleerd maar alles bleek in orde te zijn, papieren, minimummaten van de gevangen vis en geen zeebaars in ons bezit.

Grtz
Nico en Wim


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.