Vismeester

Op vrijdag 10 oktober was het in het sportvislokaal van Sportvisacademie Zwolle al vroeg erg druk. De studenten waren al om 08.00 uur op school om de voorbereidingen te treffen voor hun eerste praktijkopdracht. Deze opdracht ‘Vismeester’ bestaat uit het lesgeven van VO-leerlingen. Het eerste deel is een theorieles waarin onderwerpen als de vissoorten van Nederland, ecologie van het zoete water, visherkenning, hengelsportmaterialen en het onthaken van een gevangen vis worden behandeld. Vervolgens nemen de studenten de leerlingen mee naar de waterkant om daar de theorie in de praktijk te brengen.


Deze vrijdag was de laatste dag voor de herfstvakantie, maar tevens een van de spannendste dagen die de studenten tot nu toe op school meemaakten. Voordat de VO-leerlingen de klas binnen kwamen, werden de materialen georganiseerd. Van laptop tot vaste hengel en van verse maden tot onthaakshads. Ook zoekplaten en reservetuigjes werden koortsachtig verzameld. Niets werd aan het toeval overgelaten.


De studenten gaven in duo-lessen fantastisch les aan de brugklassers. In elk lokaal was het muisstil en luisterden de jonge sportvissers – jongens en meisjes – aandachtig naar de passievolle lessen van de studenten. Het was dan ook geen wonder dat ze na de theorieles popelden om naar de waterkant te gaan. Het praktijkgedeelte vond plaats aan de wateren die rondom de school liggen. Groepsgewijs vertrokken de vismeesters met hun leerlingen. De sfeer zat er goed in en de weersomstandigheden waren optimaal. In een lekkere najaarszon werden vaste hengels opgetuigd en de leerlingen kregen duidelijke uitleg over de werking van alle materialen. Vervolgens werd de waterdiepte uitgepeild en het lokvoer bereid. Het duurde dan ook niet lang voordat de kinderen de eerste vissen vingen. Wat wil je ook met zulke goede instructeurs!


Plezier kent geen tijd, maar er kwam toch een einde aan de visles. De teleurstelling onder de leerlingen was groot, want ze wilden graag nog even doorvissen. Een van de leerlingen zei: “Kon ik elke dag maar visles krijgen, dan was school een stuk leuker!”
Nadat de leerlingen waren vertrokken naar hun reguliere lessen, werden alle spullen opgeruimd. Alle zenuwen vielen van de schouders van de studenten. Alles was volgens plan gegaan en iedereen had minimaal een voldoende. De studenten waren enorm trots op de prestatie die ze hadden neergezet. En terecht!


Hengelsport Zunnebeld stond garant voor lokvoer, klein materiaal en maden en Sportvisserij Nederland stelde onthaakshads en hakenstekers beschikbaar. Dankzij deze sponsoren had deze belangrijke opdracht niet uitgevoerd kunnen worden. Sportvisacademie Zwolle (AOC de Groene Welle) en het team van docenten en studenten zijn deze sponsoren enorm dankbaar!
Klas 3.1 en 4.1 Sportvisacademie Zwolle


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Roelof Schut en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.