VISMA nieuwe stijl 2016

Op 22 januari 2016 liet Peter Dohmen van het tijdschrift “Zeehengelsport” weten dat er weer een nieuwe hengelsportbeurs zou zijn in Rotterdam. Deze beurs wordt vernieuwd en “De Kleine Bootvisser” zal aanwezig zijn op de stand van onze geliefde bootvisvereniging Zuidwest-Nederland.
Wij hopen daar iedereen gerelateerd aan het bootvissen te mogen verwelkomen en hebben nog wat advies over onderlijnen en visstekken in petto.
Bootvisvereniging Zuidwest-Nederland, beter bekend als de Deltavissers, zal zich op de komende Visma-tentoonstelling in de Rotterdamse Ahoy-hallen uitgebreid presenteren als de grootste bootvisvereniging van de Lage Landen.

De Deltavissers hebben leden overal in België, Nederland en ook Duitsland, die gebruik maken van de diverse door deze uiterst actieve bootvisclub beheerde trailerhellingen, zoals die te Stellendam, aan de Brouwersdam en op Neeltje Jans. Door dat landelijke, zelfs internationale karakter beschikt de vereniging niet over een eigen clubhuis of stamcafé, zoals vele plaatselijke clubs wel zo’n ontmoetingspunt hebben.
  Een heuse eendaagse mini-beurs voor zeevissers.

Ruilbeurs

Om de leden toch tenminste één keer per jaar de gelegenheid te geven om elkaar en het bestuur tijdens een gezellig samenzijn te ontmoeten, werd ooit de befaamde Ruilbeurs bedacht, die sindsdien vele jaren achtereen op een zaterdag eind januari / begin februari de leden massaal naar de Dorpstienden in Ouddorp deed komen. Daar ontwikkelde zich in de loop der tijd met de grote tafel met tweedehands bootvis- en nautische artikelen als middelpunt, een zoute mini-beurs, die ook talrijke niet-leden trok.
De laatste jaren kwam er echter wat sleet op het zo vertrouwde concept en wogen alle inspanningen van de vrijwilligers die het evenement jaar in jaar uit droegen niet geheel meer op tegen het afnemende animo van de leden. Vandaar dat eind 2015 met pijn in het hart werd besloten deze dag niet langer zo grootschalig als voorheen in te richten. De motor van de beurs, de tweedehandstafel, heeft de vereniging echter nog niet los gelaten en dus komt er op zaterdag 6 februari as. wél weer een tweedehandsmarkt, maar dan in een wat kleinschaliger opzet. Tussen 10.00 en 15.00 uur krijgt iedereen echter nog steeds de gelegenheid om boot- en visspulletjes te verkopen aan de geïnteresseerden in de Dorpstienden te Ouddorp. Om de kosten te dekken rekent de vereniging daarbij 10% verkoopcommissie. Iedereen – leden en niet-leden – mag gratis naar binnen en parkeren bij de Dorpstienden is gratis. Dat is een traditie die de Deltavissers graag in ere houden!
Veel aandacht voor veiligheid en het omgaan met elektronica.

Presentatie op de Visma

Nu in Ouddorp niet meer een complete mini-beurs behoeft te worden georganiseerd, richt de vereniging de blik op Rotterdam.
Tijdens de Visma Nieuwe Stijl op 4, 5 en 6 maart as. zullen de Deltavissers hun bijzondere vereniging nog eens uitgebreid onder de aandacht brengen van vissend Nederland en Vlaanderen. Belangenbehartiging, goede trailerhellingen en veiligheid zijn zaken die deze specifieke bootvisclub in het bijzonder bezig houden. De (buitenboord)motoren zijn anno 2016 stukken bedrijfszekerder geworden en de apparatuur die je tegenwoordig aan boord ziet van vrijwel elke zeevisboot is vandaag de dag geavanceerder en betaalbaarder dan ooit te voren. Dit komt de veiligheid alleen maar ten goede. Beginnende en meer ervaren bootvissers kunnen in de uitgebreide presentatie op de Visma terecht bij de clubleden met vragen over marifonie, AIS, regelgeving en al wat aan boord van een visboot gebeurt en te vinden is.
      De laatste jaren worden er in de Zeeuwse Delta meer en 
       meer (gevlekte gladde) haaitjes en roggen gevangen.

Sharkatag

Ook al zijn de vangsten tegenwoordig misschien niet meer wat ze ooit geweest zijn, met je eigen, kleine boot vissen op zee blijft de mooiste bezigheid ter wereld. Daarbij ervaar je als druk bezet ‘modern mens’ optimaal wat vrijheid betekent! Ook na ruim 30 jaar bootvissen is elke vistrip weer een avontuur, waarop je vervolgens een poosje kunt teren.
Tijden en omstandigheden veranderen echter en de zee en wat er daarin rondzwemt evolueert mee. Niet altijd ten goede, helaas, maar er zijn ook positieve veranderingen aan de gang. Zo worden door de Deltavissers in hun visgebied in de Zeeuwse Delta de laatste jaren meer en meer gevlekte gladde haaitjes gevangen, hondshaaitjes, pijlstaartroggen en een occasionele ruwe haai. Om meer kennis over deze haaien en roggen te verzamelen, is onder auspiciën van Sportvisserij Nederland -de landelijke overkoepeling waarbij ook de Deltavissers zijn aangesloten- een zeer succesvol merkprogramma opgezet. Inmiddels zijn ruim 3.000 voornamelijk gevlekte gladde haaitjes van een merkje voorzien en vervolgens weer losgelaten. En een aanzienlijk aantal daarvan is al teruggevangen op plaatsen langs de gehele West-Europese kust. Dat alles levert een vracht aan informatie op over de biologie en het trekgedrag van die haaien. De Deltavissers verzorgen in hun grote stand op de komende Visma een presentatie over dit bijzondere merkproject. Geïnteresseerden komen te weten hoe je op deze haaien en roggen kunt vissen, hoe en waarmee de gevangen dieren worden gemerkt en krijgen inzicht in de  in kaart gebrachte terugvangstlocaties.
De bekende Deltavisser Arie de Lange (in de rode trui) is 
nooit te beroerd om stekinformatie te delen met zijn mede-vissers.

De beste visstekken

Ere-voorzitter van de Deltavissers, de bekende bootvisser Arie de Lange, beschikt over een unieke collectie wrakinformatie en heeft reeds talloze wrakken met zijn eigen StructureScan in beeld gebracht. Op de Visma deelt hij deze met veel zorg en inspanningen verzamelde informatie met de bezoekers.
Prachtige visstekken worden daarbij dus ‘zomaar’ weggegeven. Kom daar maar eens om in andere sportvisserijdisciplines! Ook de door Arie zelf gescande dieptekaartjes en de achtergrondinformatie die hij in de loop van tientallen jaren verzamelde over de door hem in kaart gebrachte scheeps- en vliegtuigwrakken zijn zeer de moeite waard!
Alleen dáárvoor zou je als geïnteresseerde bootvisser al naar de Visma komen.
Maar er is méér!
Nico Opdebeeck en Wim Bresseleers, beiden ruim een decennium Deltavisser en bekend van het blog ‘De Kleine Bootvisser’, presenteren op de Visma hun boeken ‘De Oosterschelde’ en ‘De Voordelta’ aan het grote publiek. Voor deze publicaties verzamelden deze twee visvrienden een vracht aan informatie over de beste bootvisstekken in het betreffende gebied, compleet met de bijbehorende GPS-coördinaten. Bovendien staan deze in eigen beheer uitgegeven gidsen barstensvol praktische tips en zullen ook de bijbehorende en felbegeerde stekkenkaarten beschikbaar én te koop zijn. In hun presentatie op de stand van de Deltavissers laten Nico & Wim ook nog eens zien hoe zij hun favoriete onderlijnen voor de Oosterschelde, Westerschelde  en de Voordelta knopen.
                  

Nico Opdebeeck en Wim Bresseleers, bekend van het blog ‘De Kleine Bootvisser’, presenteren op de Visma hun boeken en stekkenkaarten over ‘De Oosterschelde’ en‘De Voordelta’ .

Kom naar de Visma Nieuwe Stijl!

Er zijn al met al redenen genoeg om als geïnteresseerde zeevisser naar de Visma te komen en vervolgens de stand van de Deltavissers te bezoeken.
De bestuursleden en vrijwilligers die de presentatie verzorgen, heten je er van harte welkom.
Voor meer informatie over Bootvisvereniging Zuidwest-Nederland, klik hier.
Voor meer informatie over de komende Visma en het (met korting!) online kopen van toegangskaarten:
Visma nieuwe stijl datum logo


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.