Verdeuri !

De vangst die alles goedmaakte, een barbeel van 67 cm.

Het was al weer enige tijd geleden dat ik naar het Zuiden des Lands afreisde om te gaan vissen. Ik heb uberhaubt weinig gevist te afgelopen 2 1/2 maand druk,ziek, kiespijn in afwisselende volgorde.
Als ik op mijn visstek arriveer op donderdag middag is het schitterend weer. Windstil, geen felle zon, maar liefst 23C en dat voor 19 0ktober. Het zoveelste warmte record wordt verbroken deze week. De nodige pellets en hennep gaan de stek op, een gesoakte pellet uit een geurige olie wordt als haakaas ingezet. Eerst nog even een praatje met een bevriend voormalig FN lid gemaakt en even daarna wat foto’s van zijn vangsten gemaakt. Nu is het mijn beurt om een barbeel te vangen… hoop ik. Er zijn al behoorlijk wat bladeren gevallen en dat is wel te merken, ook aan de hengeltop. Om de haverklap zit er blad in de lijn. Op de stek blijft het nog steeds stil qua aanbeten. Ook met het trotten met maden is het niet wild. Dan nog maar een barbeel hengel optuigen om 2 stuks haakaas op de bodem te hebben. Op mijn gemak in het zonnetje zit ik tussen de hengels in, genietend van het mooie weer, de natuur een barbeel zou….. Ram, de top gaat krom en de centrepin draaidt als een dolle. Ik grijp de hengel en een pittige dril begint. De vis blijft lang diep zwemmen, maar uiteindelijk komt de barbeel toch langzaam maar zeker richting het net. Hebbes, mijn dag kan niet meer stuk. Na meten en wat foto’s wil ik de vis weer te water laten. In mijn ooghoeken zie ik Rob FB aan komen lopen. De vis nog even in het water laten rusten om door hem nog wat foto’s te laten nemen. De barbeel krijgt nu echt zijn vrijheid terug. Voor de rest van de middag blijft het stil.

Op vrijdag ben ik al met de ochtendschemering aan de waterkant. Vol goede moet op nog een barbeel. Maar, het weer is compleet omgeslagen. Regen en wind dreigen roet in het eten te goeien. De regen en de wind worden heviger. Hele wolken van bladeren zie ik het water in vallen. Het nodige aan pellets gaat het water in om de vis op de stek te krijgen. Na een uurtje krijg ik een flauwe aanbeet, ik sla aan…. brasem. Vis is vis, maar ik had liever iets anders de top krom zien trekken. Meer pellets gaan het water in verder nog wat andere stekken aangevoerd. Na een half uur wederom een brasem, zucht…. Een andere stek proberen, eveneens zonder succes. De wind en regen worden er niet minder op. Dan de laatste aangevoerde stek nog maar even proberen. Met moeite werp ik het aas in tegen de wind.

Een baars kon een kronkelende worm niet weerstaan

Eenmaal op de bodem blijft het lood door de druk van de vele bladeren niet op zijn plaats liggen. Pfff geen makkelijke visserij vandaag. Weer voor de zoveelste keer inwerpen, het aas ligt nu precies waar ik het hebben wil. Even naar de rest van mijn spullen teruggelopen om een zak met pellets erbij te halen. Als ik terug kom zie ik dat de top krom getrokken wordt en de centrepin als een dolle gaat draaien. Een tussensprint brengt mij naar mijn hengel en ik ga het gevecht met de wegsprintende barbeel? aan. Ik voer de druk op om de vis te stoppen wat eindelijk lukt, vervolgens geeft de vis nog een toegift, duim op de spoel… Panggggggg. Lijnbreuk, verdeuri ( in werkelijk worden en minder nette worden rondgebruld) Waarom heb ik geen nieuwe lijn op de pin gezet, waarom dit, waarom dat…… te laat, het kwaad is al geschiet. Ik vis nog even door, de wind waait nog harder, het stroomt hard, ontelbare bladeren en nu ook takken drijven langs. Helaas, maar ik kap ermee. Ik ga huiswaarts om de files voor te zijn.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Rieg’s vis weblog en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.