Veel te doen over Aspius Aspius, de Roofblei!

Roofblei, onbekend maakt onbemind, dat gaat voor mij niet op! Ik vis er gericht op en ben erg onder de indruk van de kracht die deze ranke vis kan ontwikkelen. Er gaan geruchten binnen de sportvisserij dat deze vis de snelste rover zou zijn in de europese wateren, dat betwijfel ik maar die twijfel is op niets anders dan gevoel gebaseerd.

Tijdens een testsessie voor lijnen en hengels uit het nieuwe Berkley assortiment was de Roofblei mijn target fish. Aangekomen bij het water waar we van weten dat er veel Roofblei te vangen is blijkt al bij aankomst dat ze er zijn en ook erg actief aan de oppervlakte jagen. Het is af en toe net alsof iemand een 60x40cm straattegel in het water gooit, zulke heftige aanvallen vinden met regelmaat plaats.

De Roofblei is een redelijk snel groeiiende vis, na 5 jaar bereikt hij/zij de 50 centimeter en groeit daarna gestaag door, mijn grootste vis is iets over de 80cm en tot hoever ze kunnen doorgroeiien is mij onbekend maar ik sta er niet van te kijken als de meter barriere ooit geslecht kan worden (of is dat al gebeurt?)

Voor mij is het duidelijk dat op de plekken waar ik vis de Roofblei vaak vroeg in de ochtend en s´ avonds jaagt, dus timing is alles! De manier van vissen is Snel en Hard! Draaien aan die slinger, draaien alsof je aas door een aggressieve opitbull op de hielen word gezeten. En toch soms ook weer niet, met oppervlakte aas zoals de Sebile Splasher bijvoorbeeld is het kort en fel, de splash triggered de Roofblei die een verwonde prooivis verwacht aan te treffen, jammer dan het gevecht kan gaan beginnen!

Dat gevecht met deze roofvis op stromend water is schitterend, ik viste met de Berkley Urban camo ND hengels en Trilene Iron Silk mono lijnen, de Mitchell Mag Pro draaide als een dolle, een mooie combinatie van topmateriaal. Ook een set waarbij een kleine Penn Battle II 1000 molen werd gebruikt doorstond de proeve van bekwaamheid met gemak!

Softbaits zoals de verschillende soorten Berkley Flex worden door de Roofblei met geweld binnen gekauwd, bruut en met veel passie, zoals het hoort! Je gebruikt dan niet te zware loodkoppen en vist snel, het aas moet niet te diep lopen. een aanbeet merk je echt wel, het is dan zaak een korte aanslag en nog meer draaisnelheid te genereren, dan start het gevecht en kun je je lol op!

Roofblei dus, een schitterende sportvis die je op elk stromend water tegenkomt, de rivieren zijn hun domein en dus ook mijn jachtgebied!


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Jan van den Bovenkamp en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.