Tropenrooster

Een spierbundel van 73 cm en 3.4 kg.

Onlangs nog in het Zuiden des Lands op barbeel wezen vissen. Het zou de zoveelste zomerse dag worden. De echte hitte werd al voorspeld voor de komende week met temperaturen tot tegen de 40C. De wekker liep om 4.15 af, om zo vanuit het hotel snel op de visstek te kunnen komen zonder een lange reis te hoeven maken, verder is het in de vroege ochtend nog niet zo warm. Een soort van tropenrooster.
In de ochtend schemering vlogen de vleermuizen rakelings langs en zocht een uil zijn slaapplaats op. Op de stek aangekomen met behulp van de baitdropper het nodige aan voer in het water gedropt. Vervolgens het aas monteren, inwerpen en het aas op zijn plaats laten komen. Grrr mislukt, de boily ligt niet op de voorziene plaats. Ik herhaal de procedure. Nu eerst wat eten en drinken en even van de rust genieten. Nu het lichter wordt is het pas goed te zien hoe droog en dor alles is door de langdurige warmte en gebrek aan regen van betekenis.

Droog en door was het in het veld en het zou nog erger worden….

In m’n ooghoeken zie ik een tik op de hengeltop, gevolgt door nog enkele tikken. Mijn hand zweeft bij de hengel. Maar het gaat niet door, waarschijnlijk kopvoorn of brasem. Af en toen wat pellets op de stek bijvoeren om zo de vis geinteresseerd te houden. Wederom enkele harde felle tikken op de top, maar de beet zet helaas niet door.
Voor de zekerheid ingehaald en een nieuwe gekneusde boily en een pva zakje gevuld met gekneusde boilys ingeworpen. In de verte luiden de kerkklokken 7 uur. De tijd vliegt. Af en toe nog een tik op de top maar nog geen….. Plotseling giert de Speedia widedrum centrepin het uit. In een reflex sla ik aan en sta meteen met een diepbuigende hengel. De barbeel, onmiskenbaar, gaat uiteraard daar na toe waar ik deze liever niet zie. Gelukkig heeft de Harrison Torix genoeg ruggegraat om de barbeel van de gevaarlijke obstakels weg te houden. Na een korte dril komt glijdt de barbeel het net in. Zo te zien toch een stuk groter als dat ik had gedacht. Meten en wegen wijst aan dat de barbeel 73 cm meet bij een gewicht van 3.4 kg. Hierna volgt er weinig actie meer, een kraakheldere lucht, oplopende temperaturen, ik hou het voor gezien!
De week na deze vangst liepen de temperaturen tot ruim 38 graden op!


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Rieg’s vis weblog en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.