TOP(water) spectakel

De afgelopen weken is de kunstaasvisserij op zeebaars taai, of om kort door de bocht te gaan gewoon slecht.
Het ontbreken van aasvis doet de baars besluiten andere voedselbronnen aan te boren of elders zijn heil te zoeken.
Geen nieuws, maar de afgelopen week is mij vertrouwen weer wat toegenomen, her en der zijn er ineens wel aardige scholen aasvis te bespeuren.
Als uit het niets heb ik de afgelopen 1½ week gezien waar ik al een poosje op hoopte, de broodnodige aasvis dus.

Vaak is het dan een kwestie van tijd en de baarzen volgen spoedig, en dat lijkt er inderdaad op gezien de laatste berichten.
Opvallend genoeg staan er op de gekende stekken in de Oosterschelde monding plots weer zeebaarsvissers, ik kan het mis hebben maar het lijkt er wel op dat de scholen zeebaars in grote getalen nu pas de Oosterschelde op trekken.
Het is niet de eerste maal dat de zeebaars voor een totaal onverwachte verassing zorgt, ze komen pas als er iets te halen valt, zo simpel is het.

Ik durf het bijna niet uit te spreken maar gezien de signalen zou het best eens zo kunnen zijn dat de komende weken de vangsten flink aan gaan trekken.
Niets is zo gilling als de zeebaars visserij, en in een oogwenk is er een totaal andere situatie en zijn ze daar, zo maar uit het niets, we zullen het meemaken.

Afgelopen zondagmorgen werd het een en ander bevestigd:
Vroeg in de morgen naar de waterkant gereden, zwoel en rustig weer, gekozen om het met lichte oppervlakte pluggen te proberen.
Na enkele worpen was er beweging achter de Dog-X,….. een misser, de volgende worp weer een misser, enkele seconde later raak, een leuke baars werd geland.
Eigenlijk vanaf het begin van de sessie bleven de schijnaanvallen en daadwerkelijke aanbeten volgen, schitterende bloedstollende volgers die 2 soms 3 maal miste en dan ineens een forse dreun en “hangen” Mensen, wat een adembenemend schouwspel, af en toe kwam de baars van onderen en miste de plug waarbij de vis totaal uit het water kwam, een tuimeling en even later alsnog raak. Af en toe zag je de baars in het glasheldere water achter de plug aankomen, een hoop gespetter, een kolk en het feest begon weer, ik kan me werkelijk geen mooiere visserij voorstellen. Ik heb van deze buitenkans gebruik gemaakt om eens wat verschillende oppervlakte plugjes te proberen, de Megabass Dog-X ving vis, de Sammy deed z,n werk maar opvallend goed deed de Lucky Craft S8 popper het vandaag, een klein poppertje van amper 8cm en 8,2 gram.
Met een rustige gang en korte tikjes maakt het ding een onregelmatige zig zag beweging waarbij je duidelijk een “plop-plop” geluid hoort, enfin de baarzen werden er gek van leek het wel. Niet alleen de meeste aanvallen volgden op de S8 popper maar duidelijk veel agressiever.
Al met al een fabelachtige mooie morgen, in totaal 11 baarzen weten te vangen en zeker zoveel missers, baarzen van rond de maat maar ook een 5 tal mooie vissen, de grootste geschat zo,n kleine 60cm. in deze bijzaak, deze manier van vissen is zo intens spectaculair dat het aantal en de afmeting me niet veel uitmaakt.
Als het weer en de omstandigheden het maar even toelaten dan vis ik het liefst zo licht mogelijk, zo ook deze keer.
Gekozen voor de Megabass Xör Independence, een stokje van 2,52 mtr. met een C.W. van 7- tot 21 gram, met een Daiwa Exist 3012 een uiterst lichte uitrusting van totaal 400 gram. iedere baars, groot of klein is een waar “feestje” op dergelijk materiaal, oké je verspeeld er misschien eens eentje, maar…..”so what” het plezier en sportief vissen maken alles in een klap goed.