Tongvissen blijft goed lopen….

Hey allemaal


De ondergaande zon tegemoet op een steeds vlakker wordend zeetje. Is er nog iets mooier?
Vorige week op het laatste nippertje een dagje verlof kunnen prikken. Het was superweer en er moest dan ook gevist worden. Met zijn drieën zijn we een nachtje gaan vissen voor de kust van Domburg. Ik, mijn vader en Arjen vertrokken rond 2000 u naar onze stek. Aan de buitenkant lagen Fons en Willy ook te wachten om ons te vergezellen tijdens deze nacht. Een klein uurtje varen en ik zag dat Ronny er ook al lag. Hij had toen al vier botten gevangen, echter geen tong. Een teken aan de wand misschien?
Ik koos ervoor om een beetje verder te varen en de boot op anker te leggen op het afgaand tij, recht boven een talud. Fons en Willy ankerden iets achter ons en lagen niet op het randje, maar op een ondiepere en vlakker stuk.
Toen we goed en wel aan het vissen waren was het al donker en redelijk snel kwam er een tongetje boven, ondermaats weliswaar, maar deed toch goed. De volgende drie uren vingen we geregeld een tongetje en dit bleef duren zolang er stroming liep. 
Onze eerste stek op een talud van 3 naar 5 meter.
Tijdens de kentering even verplaatst naar heel ondiep water, hier zat wel tong, we vingen ze nog wel, maar er was heel veel drijfvuil. Ik besliste om hier niet de vloed af te wachten en ging terug op anker in de omgeving van ons eerste stekje, iets verder uit de kant om wat meer stroming te pakken. Bleek dat we die wel nodig hadden, vanaf dat er terug stroming stond kregen we snel terug beet. 
De ondiepere stek, nog net niet op het strand..
Toen het terug licht werd, maakten we de balans op van de nacht. 49 tongen, 14 ondermaatse, enkele botten, een schar en een scholletje konden we vangen. Supernachtje alweer dus. De andere boten bleken minder gevangen te hebben en hadden met de drie bootjes tezamen, nog steeds een beetje minder als ons gedrieën gevangen te hebben. Waar lag het aan, onze onderlijnen, de stek, de manier van vissen? Bij zulke verschillen moet er toch iets zijn. Fons en Willy lagen op een honderd meters van ons? Enkel Fons had op zijn stek met de vloed ook redelijk gevangen. 
Wij visten met verzwaarde onderlijnen, stalen afhouders, haakjes maat 4 of 2, ankerlood en hadden alleen maar kweekzagertjes bij als aas. Wat wel opviel was dat er op de weegschaal niets gevangen werd, heel bizar.
Mooie zonsopgang boven Neeltje Jans
Deze keer heb ik geen foto’s genomen, maar Arjen heeft er toch enkele kunnen schieten.
Rond 10 uur in bed gekropen, helemaal bekaf. Hoe mijn vader dat doet weet ik niet, hij is bijna 80, heeft heel de nacht goed mee gevist en was ’s morgens ook nog fris en monter. Ik zou er zo voor tekenen om dat ook nog te kunnen op die gezegende leeftijd.
Op de terugweg nog een leuk randje gevonden, misschien daar binnenkort eens op de zeebaars proberen…
Resultaat na een nachtje vissen.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.