Tongenseizoen kwam stilletjes op gang…

Hey allemaal

Wegens vakantie hieronder nog een verlaat berichtje van eind vorige maand. We zijn toen een eerste tongensessie gaan vissen in de Voordelta. Samen met Sven een plan opgemaakt om in de namiddag ‘even wat haaien te gaan scoren’ en daarna het nachtje door te vissen op zoek naar de eerste portie tong.
Met zagers, inktvis, zeepieren en krabben als aas kwamen we goed voorbereid voor op onze eerste stek, net buiten Neeltje Jans op 24 meter. Dat haaien scoren was een bijna mathematische zekerheid, na de laatste weken maar dat viel wel even tegen. Om de een of andere reden wilden ze niet gaan azen. We konden er wel eentje vangen maar ik besliste al snel om het op een andere stek te gaan proberen, iets ondieper.

Op 9 meter water in een slijpgeultje liep er nog steeds een mooi ebstroompje, maar aanbeten bleven ook hier uit. Een derde verkasje bracht ons op 14 meter diepte dan toch enkele felle runs aan en de broodnodige haaien op.
Met vier haaien, de grootste dik in de 80 cm, gingen we rond 21u onze tongenstek opzoeken.

Door de felle noordenwind konden we eigenlijk niet ver weg. Ik ankerde de boot op 14 m diepte voor het strand van de Banjaard en het was nu wachten op die eerste aanbeet.

Die volgde al heel snel, weer een haai. De diepte was dus duidelijk heel belangrijk om die haaien te pakken. Drie stuks kwamen nog even binnenboord en eentje was te sterk voor de dunnere tongen onderlijn na een dril van een minuutje of vijf.

De eerste tong vingen we, zoals wel vaker in de Voordelta, pas in het donker. Vanaf dan liep het niet vlot, maar regelmatig kwamen er toch tongen boven. Het viel me op dat we een bepaalde jaarklasse niet vingen, ofwel waren de tongen tussen ca 20 en 30 cm of net geen 40 cm (echte lappen dus!).

De ondiepere kant van de boot was duidelijk beter en daar kwamen dan ook de meeste tongen van.
Om 0415u was de pret over, het werd blijkbaar net iets te licht voor de scheefsmoelen. We hadden een mooi aantal tongen gevangen en één dikke schar.
Al bij al een heel goed meevallende eerste tongensessie van het seizoen.

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.