Tong voor Oostkapelle…

Hey allemaal

Na ons zeebaars’fiasco’ stonden we, Sven en ik, na een uurtje terug klaar om er tijdens de nacht een leuke tongensessie van te maken en zo de dag nog te redden.

We maken ons op voor een nachtje vissen…

In de haven hadden we al enkele praatjes gemaakt met enkele Deltavissers en de berichten waren formeel, de tong was de laatste week echt slecht. Zowel aan de Banjaard, voor Oostkapelle en aan Domburg, alle tong zou er zo goed als weg zijn. Daarbij kwam nog eens dat er een industriële hoeveelheid krabben onder de kust zat, hetgeen de ‘vreterij’ alleen maar zou verergeren.
Samen met de Kingfishers, Ronny en Gino trokken we naar Oostkapelle en zochten daar op een 6 tal meter diepte  een stek en gingen rond acht uur ten anker.

De stek voor Oostkapelle.

We kozen beide om met nylon-hoofdlijn te vissen, de ene hengel met plastiek afhouders, de andere met fijn stalen afhouders. Als aas hadden we steekzagers en nog voor het donker werd, kwamen de eerste berichten al binnen. Krabben, krabben en nog eens krabben. Het zou dus geen ‘rustige’ nacht worden!! Het weer was echter super, het zeetje vlakte helemaal af en het was zalig toeven op zee.

Als een biljartlaken, zo hebben we het graag.


Ronny en Gino lagen iets verder door en vingen af en toe een mooie bot aan de strandkant en in het donker kwamen bij ons dan toch de eerste aanbeten. Ongelofelijke aanvallen op het aas en de eerste aanbeten misten we dan ook gigantisch?? Zeebaars, grote botten die onze kleine haakjes misten, of waren het toch tongen? De volgende aanbeten lieten we langer evolueren door wat extra lijn te geven en inderdaad het bleek tong te zijn, en nog een beste ook. Heel de nacht door waren de aanbeten zo fel en we vingen alleen maar tong, waaronder ook een albino.

Albinotongetje, mooi he.


De aantallen waren echter niet goed want met 7 tongen aan boord, kun je niet spreken van een goede visserij. Vooral de plastieken afhouders brachten de meeste vis op en zoals gewoonlijk was een ankerlood nodig om vis te vangen. Soms kwam er zeewier voorbij en zonder ankerlood bleef je onderlijn dan niet meer liggen. De krabben bleven heel de nacht actief en hierdoor zaten we nog voor de klok van vier al zonder aas (mijn ergste nachtmerrie trouwens).

Dat gaf ons even de tijd om een dutje te doen en tegen dat het licht werd, konden we de opkomende zon tegemoet varen. Ook bij Ronny en Gino was de vangst slecht, al hebben zij wel enkele leuke botten kunnen vangen.
Volgende zaterdag staat het tongenfestival op het programma. Benieuwd of de vangsten daar iets beter zijn??
De einduitslag van deze internationale wedstrijd kun je nalezen op de website van de Kastelse Zeevissers.
Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.