Tijd voor een nieuwe barbeel hengel.

De afgelopen 2 weken druk bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van mijn nieuwe hengel voor het vissen op barbeel voor in de riviertjes en beken. Onlangs had ik een mooie blank aangeschaft die precies voldeed aan mijn wensen.


Enige onderdelen voor de bouw van de nieuwe hengel

Lengte van 12 ft. tescurve 1 .75 lbs voorzien van een gevoelige top maar met een stevige ruggegraat om zo grote sterke barbelen te kunnen keren als deze vol in de stroming naar een obstakel zwemmen. De blank werd een Harrison Torrix blank. Een blank waar in the UK veel barbeel hengels op gebouwd worden. Voor het vissen op de grote rivieren als de Waal is deze hengel weer niet geschikt denk ik, maar voor de visserij die ik beoefen perfect. Met de gevoelige top komen de subtile beten en trillingen goed door. Naast de ruggegraat die bij het drillen goed van pas komt, is het ook eenvoudig om een gevulde baitdropper netjes op zijn plaats te krijgen zonder last te hebben van een zwabberende doorbuigende hengel.


Grote ogen en een goed zichtbare top.

De opbouw van de hengel moest ook anders worden. Kortere handgreep, geen lang nutteloos stuk hengel dat tijdens de dril in de weg zit. Handgreep is 63 cm geworden. Uplocked reelhouder, ik wil kurk in mijn handen voelen en geen stuk plastic. Aan de voorkant van de handgreep slechts 1 kurk tussen reelhouder en hengel. Zo is het mogelijk om tijdens het trundling de vinger om de hengelblank te houden om zo de trillingen te voelen welke de bodem en aanbetende vissen voorbrengen.


Het schuren van de handgreep.

De hengel heeft 10 fuji 2 poots geleide ogen. De ogen zijn relatief groot, startoog van 10 mm, volgende 3 ogen ook 10 mm dan 2 keer 12 enz. De grote ogen wil ik, om zo eventueel wier en andere rommel welke zich vaak om het eerste stuitje van de lijn verzamelen eventueel binnen te kunnen draaien tot op de molen als dit noodzakelijk is tijdens een dril. Met kleine ogen zit meten het topoog geheel dicht met rommel met alle gevolgen van dien met als uiterste het verspelen van een vis. Ik heb altijd op een met of 2 afstand van de haak een rubber stuitje zitten, dit is mijn eerste “vuilvanger” Vaak zit er bij het binnen halen een prop wier e.d rond dit stuitje dat anders zich tegen het lood zou gaan verzamelen.
Verder wilde ik nog een een beet indicator op mijn top hebben. Aangezien wat ik wil niet te koop is heb ik deze zelf gemaakt. Werkt perfect, zit vast op de hengel en is duidelijk zichtbaar.


Het nodige drijfwier heeft zicht om het eerste stuitje genesteld.

Deze week een keer naar Limburg afgereisd met de nieuwe hengel om deze uit te proberen. Helaas de vis liet zich niet zien. Op een enkel stootje na op de hengeltop. In de praktijk werkte de hengel geweldig. Zowel een loodje van 20 gram als van 100 gram liet zich makkelijk werpen. Een volle baitdropper werd zonder probleem op een stek te water gelaten.
Kortom een geslaagd project op 1 ding na, er moet nog een mooie barbeel mee gevangen worden.