Terugvangst van een gemerkte toonhaai…

Hey allemaal

Op 25 juli jl ving ik een gemerkt haaitje tijdens een trip op de ruwe haai. Deze haai (een vrouwtje) was 70 cm lang en die ving ik op een op een wapperlijn aangeboden inktvis aan de boei DAM11. De haai had nummer 2132. Deze haai heb ik aangemeld bij:
http://www.sportvisserijnederland.nl/vis_en_water/onderzoeken___databases/haaien_en_roggen/?page=meld_je_vangst%21
Natuurlijk was ik benieuwd naar de geschiedenis van ‘mijn’ haaitje. Na een antwoordje van Niels Breve bleek dat deze haai ongeveer een jaar geleden gevangen werd door Thijs Bekkers aan boord van de charterboot van Hank Perree, Wiesje. De eerste vangstplaats was in het Steendiep en ik ving deze haai op minder dan 15 kilometer afstand hiervan. Deze haai heeft echter naar alle waarschijnlijk tijdens de wintermaanden vertoefd onder de kust van Bretagne, toch een hele afstand. De haai bleek 13 cm gegroeid te zijn en was in prima conditie.
Dit blijkt uit verschillende eerdere terugmeldingen van haaien. Dit onderzoek is nog steeds niet afgelopen en je kan je vangst (van een al dan niet gemerkt haaitje) aanmelden op deze site.
Hieronder hetzelfde haaitje en de beide vangers:

Thijs Bekkers als eerste vanger
Een jaartje later

Meer info over dit project is te vinden op http://www.haairog.nl/

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.