Species hunting in de Voordelta…

Hey allemaal

Na de leuke dag van gisteren met Sven en Tonny heb ik snel afgesproken met Eddy om het nog eens over te doen. Het plan had ik wel een beetje aangepast omdat de oostenwind nu nog een tikkeltje sterker zou zijn. In de voormiddag afgaand zouden we vissen aan de gele tonnen voor Neeltje Jans en met de vloed gingen we het eens proberen op de zeebaars aan het strand.

Oost 4 tot 5, maar wel een stralend mooie zonsopkomst 

In de haven merkten we al dat er wind stond. We konden samen met de Big Marlin door de sluis en na een kort ritje konden we onze hengels inwerpen iets zuid van stek 24. Onderlijnen van dienst waren diezelfde als gisteren. Eentje met verzwaard stalen afhouders en één met gele plastieken afhouders. De hengels goed uptide ingeworpen en de eerste beet was snel een feit. Bij het binnenhalen dacht ik even aan een haai, maar toen de vis bovenkwam was de verrassing nog groter, een leuk tarbotje!

Om eerlijk te zijn kon mijn dag nu al niet meer stuk. Ook de Big Marlin was erbij komen liggen en de visserij bleek weer leuk te gaan. De wijtingen en scharren kwamen met regelmaat boven.

oost vier a vijf en afgaand water, dan heb je aan de gele tonnen een strak zeetje

mooie scharren

Toen de stroming iets minderde merkten we op dat de bovenste haken steeds wijting opleverden. Iets meer in de zijkant en achter van de boot inwerpen, bracht nu het meeste vis op. Aan de bovenste haak had ik een rode twister, dit lokkertje doet echt zijn ding. Ook nu weer, maar de verrassing was groot dat er een tong aanbeet op de bovenste haak met de twister!!

Tong op een ‘staande’ lijn en op een met een twister versierde haak

Gisteren merkten we dat ook al op. Verklaring zou kunnen zijn dat als de tong gaat wegtrekken, ze iets boven de bodem zwemt om zo gebruik te kunnen maken van de stroming en snelheid te maken.

Als de vloed zich inzet, beslissen we om snel naar een stek aan de noordkant tegen de haven, stekje 22 van de stekkenkaart. Het water was hier rustiger en de visserij ging gewoon door. Er kwam nog een mooie schol uit en na een heel felle aanbeet en dito dril kon Eddy zijn allereerste toonhaai landen, 68 cm.

68 cm toonhaai, de allereerste voor Eddy

We hadden dus een leuke afwisselende visserij zoals de dag tevoren.
Het plan om te gaan zeebaarzen waren we echter niet vergeten en toen we nog volop vis vingen, maakten we ons toch op voor de volgende uitdaging.
Onderlijnen eraf, hoekafhouder en wapperlijnen eraan. Twee haken 2/0 of 3/0 in pennel eraan en de steekzagers die door Leo geleverd werden, konden hun werk doen.
Er liep mooi stroming, maar de zeebaars schitterde door afwezigheid. Drie beten kregen we en we konden twee mooie botten vangen.

de laatste stek van de dag

we konden maar twee botten vangen op deze baarsstek

Toen de vloed eruit ging, was de wind nog wat toegenomen en zijn we teruggevaren naar de haven en daar aan boei Dam 11 in het eerste geultje op anker gegaan om daar de dag uit te vissen. Onze verbazing was groot toen we onmiddellijk beet kregen en er scholenbaars boven kwam, met twee tegelijk. Zo vingen we een baarsje of tien,af en toe een schar ertussen en de nodige wijting.

Wat een dag, niet minder dan 8 vissoorten, waarvan vijf platvissoorten. In de Voordelta is het momenteel heel goed toeven.

Aangezien de visserij in de monding van de Oosterschelde al goed is, zal deze trend zich zeker voortzetten en verderop de Oosterschelde zie ik dan ook leuke vooruitzichten voor dit najaar.

grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.