Seizoen gestart: Maiden trip met de nieuwe boot.

Hey allemaal

Best wel blij met de nieuwe uitrusting.

Intussen was het al weer lang geleden dat er een update kwam van onze vangsten. Dit kwam om dat we dit voorjaar de overstap hebben gemaakt naar een andere boot. De getrouwe Beekman 590 hebben we na jaren dienst ingeruild voor een Quicksilver pilothouse 640. We zijn dan ook druk in de weer geweest met onderhoud en aanpassingen om de boot een beetje te ‘pimpen’ en er een echte vismachine van te maken.

Jullie mogen dus wat meer verslagen verwachten de komende maanden.

Vorige vrijdag stond dan eindelijk de eerste trip van dit seizoen op de agenda. Een beetje een try out of alles naar behoren werkte en de uitrusting van de boot voldeed voor onze nieuwe avonturen.

Vanuit Colijnsplaat vertrokken Nico en Sven richting Neeltje Jans om er net buiten Neeltje Jans de dag te beginnen met als doel: toonhaai. Onderweg kwamen we de Roleca tegen, die lag aan de SVC 6 te vissen maar ving hier niets. Even overleggen en zij zouden ons snel vervoegen aan de buitenkant.

Wij ankerden, na een vlotte schutting, op een meter of 26 aan de buitenkant van Neeltje Jans en stelden onze hengels met verschillende onderlijnen en aassoorten. We hadden zagers, zeepieren, inktvis, makreel, zachte krab en scampi bij.

Diepvriesaas even in water leggen en het is zo ontdooit.

Aan 1 hengel werd consequent met grote stukken makreel (hele makreelfilet of een halve makreelflapper gevist om er een ruwe haai mee te vangen. Verder hadden we wapperlijnen en onderlijnen met verzwaarde stalen afhouders in gebruik.

Conclusie van deze eerste uurtjes, iets dat we al langer wisten natuurlijk: wil je veel haai vangen, vis dan met zagers en afhouders, wil je grotere vangen, vis dan met wapperlijnen en grotere haken en aas. De grootste vielen nu voor de zachte krab en voor zagers afgetipt met een stuk makreel.

Het slag toonhaaitjes dat je doorgaans vangt op verzwaarde onderlijnen beaasd met zagers.
Het aas dat de grootste van de dag verleidde.

De bijvangst was echter niet goed, welgeteld 1 noordzeekrab, verder niets. Na een drietal uurtjes nam de stroming af en viel de beet weg.

Tijd voor een tweede plan: zeebaars. Anker gelicht en richting R11 tegen een ondiep randje  op 6 meter geankerd en wachtend op afgaand water stelden we onze hengels met langere wapperlijnen en pennel-rigs voor de grotere zagers. Ook hier weer één hengel met grof makreelaas ingeworpen aangezien die ruwe zowat overal kan zitten. De vangst viel hier echter enorm tegen, welgeteld een beet, wss van een kleinere platvis, want verder dan enkele tikjes op de hengeltop kwamen we niet. Het einde van het getij hebben we dan ook terug een stekje voor de haai gekozen. Dat lukte weer en al snel kwamen er weer toonhaaien binnenboord.

Na een uurtje zagen we enkele bruinvissen in de verte. Het is toch machtig mooi om die te zien passeren. Maar deze keer was het een school van wel 20 stuks of meer, nog nooit zoveel stuks bij elkaar gezien. Ik neem aan dat die mee de Oosterschelde op zwemmen achter aasvisjes aan? Dan zullen de grotere rovers ook wel snel volgen zeker?

Voorlopig schitterden die grote rovers echter door afwezigheid, geen ruwe haai, geen rog en geen zeebaars gezien. Ze zijn dit jaar al wel gevangen, maar ons lukte het vandaag niet. Enkel 1 schar en die noordzeekrab hebben we als bijvangst gezien.

Eind van de dag zijn we nog even aan de Zeelandbrug gaan proberen voor zeebaars maar ook hier, geen teken van leven….

Tegen half elf zijn we dan stilletjes aan terug naar de haven gevaren. Het was een zalige dag op t water, prachtige boot, mooie visserij en super gezelschap!

Tot de volgende.


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.