“Salty seaspray” & oktober baarzen !

Ti’s al weer even geleden dat ik hier een bericht achter liet, weinig tijd voor de visserij en magere vangsten waren de reden. Ik betrap mezelf erop dat ik eigenlijk ook zou moeten berichten bij mindere vangsten, durf daar ook gerust voor uit te komen. De afgelopen weken slechts enkele malen weg geweest, een paar maal simpelweg niets en een paar maal enkele baarzen, veelal kleintjes met een enkele mooie vis van pak hem beet 55 a 60 cm. Dit weekend zou en moest ik het nog eens gaan proberen, wellicht de eindfase van het seizoen 2010.

De afgelopen weken zijn de baarzen al weer aan het scholen, wie zo,n stek treft is vaak in staat vele baarzen te “scoren” Ik ontving enkele berichten van dergelijke sessies, in sommige gevallen waren het de minder “frisse” figuren die met de neus in de boter vielen. Lieden die moraal, sportiviteit en passie voor de zeebaarsvisserij achter zich lieten, u begrijpt het al, de figuren die zo nodig elk baarsje de kop in moeten slaan uit hebzucht en veelal om er wat euro’s aan over te houden.
Erg triest dat dergelijke lieden een prachtige sportvis en een dito liefhebberij van velen, zo door het slijk weten te halen. Maar goed, zolang er mensen rond lopen zonder moraal en een waardeloze mentaliteit zullen we er wel niet van af komen.Gelukkig kan het ook anders, in dezelfde periode ontving ik wat mails en foto’s van rechtgeaarde sportvissers, hier en daar prachtige sessies en schitterende baarzen.
Deze gepassioneerde jongens vingen enkele schitterende vissen van ruim over de 80 cm. sessies met 10-tallen baarzen waar het gros weer van zwemt.
Slechts een enkele vis die mee gaat om er zelf van te genieten, daar is natuurlijk niets mis mee.
Maar goed, dit zijn dan ook de sportvissers waar het hart op de juiste plaatst zit, niets anders dan respect voor deze “toppers”.Enfin,
Ik zei hierboven al, ik zou en moest het gaan proberen, zaterdagmorgen eropuit getrokken in de hoop enkele oktober baarzen te vangen.
Toen ik in het donker vertrok was het al duidelijk, dit ging taai worden, een meer dan forse bries uit de zuidelijke hoek, onderweg begon het ook al wat te spetteren.
Bij aankomst op de stek bleken de golven niet voor de poes, waadpak en anorak waren een must, in de tas forse pluggen en maar zien of het wat gaat worden, echt veel vertrouwen had ik er nog niet in.
Aan de andere kant vind ik dergelijke omstandigheden af en toe simpelweg heerlijk, een woeste zee, ruw weer en wat ontberingen geven een vreemdsoortig oergevoel als je er eenmaal in bent beland, de golven die tegen de stenen beukten sloegen meters omhoog en veranderde in een zoute nevel.
Uiteraard voel je de elementen, je bent getuige van de kracht van de golven en de wind en voor je het weet proef je de zoute spray op je lippen, machtig !

Veel opties waren er niet, eigenlijk maar één, forse pluggen die subliem werpen en vooral koersvast blijven ondanks een 5 a 6 beaufort op de kant, de keuze was snel gemaakt, De Megabass Zonk 120 en de Duo Tide Minnow SLD werden “voor het karretje gespannen”.
Na ruim een uur smijten geen enkel teken van leven, al enige malen een ander stukje geprobeerd maar ook dat leverde niets op, onder het motto: de aanhouder wint maar gewoon wachten tot er mogelijk toch een najaarsbaars trek kreeg was het devies.
Toen dat eenmaal toch gebeurde was de voldoening groots, daar was hij dan, de meer dan welkome tik op de hengel, neen geen “ouderwetse” beuk maar een bescheiden tik, die resulteerde in een baarsje van zo,n 40 cm. oké zeker niet groot, maar ik was er blij mee.

Vreemd genoeg greep het baarsje de plug op het moment dat de stroming aan het minderen was, zo tegen het kenteren van het getijde.
Nog vreemder was het feit dat de baarzen echt wakker werden in deze periode, de stroming was er zo goed als uit toen ineens de aanbeten kort op elkaar volgden.
Ondanks het al koude water knokte de baarzen voor wat ze waard waren, in kort tijd mocht ik diverse baarzen landen, geen reuzen maar zo nu en dan zat er een mooi exemplaar tussen van rond de 50 cm. Het gros echter zat hier net wat onder, vissen zo rond de 45 cm, de voldoening en het plezier waren er echter niet minder om.

De stek in kwestie was eigenlijk een stukje waar ik normaliter aan voorbij loop, geen stenen en of obstakels maar alleen zand en dan nog in de periode waarop de stroming nihil is, tijdens de kentering van het tij, ze blijven mij verassen die baarzen maar niet minder boeien.

Ik zou bijna zegen: “zo zout heb ik het nog niet gegeten” maar vandaag wel geproefd, de wind en golven waren inmiddels toegenomen en met regelmaat klapte er een golf tegen de kant die mij trakteerde op een slok zeewater, de spray was vervangen voor een “(zee)water ballet”
Al met al een tiental vissen gevangen, de kleuren die in de smaak vielen vandaag waren pearl chartreuse (Zonk) en RS sardine (Tide Minnow).

Na verloop van tijd kwam de stroming er weer in en de aanbeten verdwenen weer, de wereld op z,n kop zal ik maar denken.
Na een heerlijke maar enerverende sessie huiswaarts gekeerd om deze maal niet alleen de spullen af te spoelen maar ook mezelf weer zouvrij te spoelen.