Roofblei vang je met geduld, het perfecte aasje en misschien een jetski!

Het is alweer een week terug dat ik op de roofblei gevist heb en het wordt weer eens tijd, het kriebelt. De laatste keer waren het veelal kleinere vissen, zo rond de 50 cm. Misschien komt hier nu verandering in. Deze keer heb ik niet veel kunstaas meegenomen, zeg maar een `lichte bepakking`, wat wel in de doos is gestopt zijn de Fast Cast en Spin Shad van Sebile. Deze twee aasjes waren de laatste keer favoriet bij de roofblei. Wel heb ik verschillend kleuren in de doos gestopt. Het weer is in een woord geweldig, windkracht 2 in de rug en een zonnetje, wat wil je nog meer? O ja, vis daar komen we voor, het eerste half uur is taai, het kunstaas wordt regelmatig vervangen door een ander aasje maar dit geeft niet het gewenste resultaat. Kortom geen aanbeten? Ik ga even in de ruststand en geniet van mijn peuk, kijkend naar de kunstaas doos besef ik dat daar niets mis mee is. Maar wat ik meestal in overvloed heb, nl geduld dat was even weg. Het aasje wat aan mijn hengel hangt wordt verwisseld en maakt plaats voor de Fast Cast. Wanneer hij door de lucht suist sta ik een beetje te grijnzen en bedenk:` laat ze maar komen`, bij de derde worp krijgt de hengel een serieuze beuk te verwerken en ik kan je vertellen, dit is genieten.

Ik blijf met hetzelfde kleurtje door vissen. Alleen wordt het een andere plek waar het aasje te water gaat. Zoals ik eerder heb geschreven de roofblei scant zijn omgeving en ik wil deze niet te veel verstoren, waardoor de vis mogenlijk kompleet verdwijnt van die stek. Dan mis ik twee aanbeten, deze komen als het aas het water raakt en omdat ik te veel bocht in de lijn heb kan ik de haak niet zetten. Dan gaat de trukendoos open, als het kunstaas door de lucht vliegt kijk ik hem na, net voordat deze het water raakt wordt de beugel van de molen dichtgezet, waardoor de bocht grotendeels verdwijnt. Dit werkt, als het kunstaas weer het water raakt knalt er gelijk weer een roofblei op, deze keer ben ik hem te slim af en de hengel staat weer krom.

Bas die naast me staat te vissen en het gemunt heeft op de glasogen gebruikt een techniek die dicht bij perfectie komt. Hij weet of ze nu willen of niet volgens mij elke snoekbaars te verleiden tot een aanbeet. Even denken we als zijn hengel krom gaat dat we te maken hebben met een reus van een snoekbaars, maar dit moeten we bijstellen wanneer er een mooie snoek onder de kant aan de oppervlakte verschijnt. Een leuke bijvangst vinden we, toch even een plaatje maken. Ik hoop dat hij ooit over deze techniek een stukje gaat schrijven.

Aanbeten van de roofblei komen in golven en zijn meedogenloos en snoeihard. Er zijn vissen bij die zo heftig aan de hengel gaan hangen dat het tijd wordt om naar de sportschool te gaan of gebruik te maken van een budpatt, je weet wel zo`n heupgordel met een pijpje waar de onderkant hengel in kan. Zo ook bij de volgende aanbeten, zware kopstoten en lange runs zijn mijn deel en er blijft niets anders over dan alles rustig over me heen te laten komen en de vissen uit te drillen.

Tijdens deze sessie worden er veel minder kleinere vis gevangen dan de week hiervoor. Met de wetenschap dat de beste periode nog moet komen kijk ik hier naar uit maar voordat het zover is, geniet ik vol op. Ook zoals de volgende vis, die tijdens de dril onderwater geen borden tegenkomt met een snelheid beperking of hij lapt deze aan z`n laars. Accelereert hij zo snel dat waterskiën een optie is. Om met deze vissen de strijd aan te gaan is geweldig en tegelijkertijd verslavend! Niet alleen het vangen maar ook wanneer je de roofblei terugzet en hem stoer ziet wegzwemmen is dat adembenemend.

Wanneer de dag wordt afgesloten staat de vangteller op …..! Eigenlijk niet zo belangrijk, maar het waren er wel veel. In de komende tijd zal mijn werk meer van me vragen dus zal het vissen op een lager pitje komen te staan blablablabla. Toch houd ik jullie op de hoogte van mijn capriolen!

LOVE TO FISH
Pure fishing greetings

Jouke Timmer  


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Jouke Timmer en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.