Prachtige Pinksterochtend !

Na een veelbelovende start met een aantal mooie zeebaarzen is het de laatste 2 weken taaie visserij voor de kunstaasvisser op zeebaars.
Uit alle richtingen hoor ik niet veel “soeps” hier en daar een paar baarzen maar beslist niet vet, zelf niet erg veel gevist door andere beslommeringen.
Vooralsnog is de grote afwezige de aasvis, ofwel jonge haring, de enorme scholen van vorig jaar zijn nergens te bekennen, hier en daar wel wat jong spul maar lang niet wat het zou moeten zijn in de periode.
Ik schreef in een eerder bericht al over “opvallend” helder water, je zou denken een voordeel voor de zichtjagers, oké is ook zo maar dan moet er wel ergens op gejaagd kunnen worden, niet.
Dit extreem heldere water is mogelijk de oorzaak van weinig “broed” in het water in de vorm van haringlarven en of hom/kuit van deze soort, in andere jaren en zeker in deze periode is het water troebel door het enorme aantal jonge broed en (haring)eitjes.
De laatste pak hem beet 6 a 7 weken is de watertemperatuur weliswaar enorm gestegen tot normale waarden, voor nu zo,n 15 gr. C maar kort daarvoor was het zeewater slechts 6 a 7 graden, mogelijk heeft de haring daadwerkelijk en spreekwoordelijk “eieren voor haar geld” gekozen en paait elders, of het een en ander is gewoon verlaat en komt het nog.
Ik hoop op het laatste, zonder aasvis onder de kust ook geen baars, zo simpel is het, en de baarzen die er wel zijn verkiezen andere voedselbronnen, taaie kunstaasvisserij dus.

Al met al toch vroeg in de morgen van Pinksteren naar de waterkant getogen, helaas kon ik niet voldoen aan de uitnodiging van Chris om het in het Europoort gebied te proberen i.v.m. andere afspraken, dan maar wat korter bij huis.
De stevige noordoosten wind van de laatst was aardig gaan liggen, dit deed mij besluiten het maar eens met de oppervlakte plug te gaan proberen.
Zoals Corne al eerder terecht opmerkte in zijn bericht, de watertemperatuur stijgt onverminderd, inmiddels is het water warm genoeg voor de oppervlaktevisserij, dan zal het niet zo zijn dat er niet een paar Sammy,s Gunfish of andere oppervlakte “snoepjes” voor de zeebaars in de tas gestopt worden.
Bij een zonnetje wat net waker was gleed de Sammy door het water, een rustig kabbeltje en dito stek, alle ingrediënten om heerlijk te genieten van de visserij op zeebaars en niet te vergeten de stilte en natuur om je heen.
Maar goed, daar bleef het het eerste uur dan ook wel bij, tot, warempel ik zag beweging achter de plug, een seconde later wed de Sammy “meester” gemaakt door een baarsje, niet groot, net aan de maat maar meer dan welkom, een leuk baarsje werd geland en even later mocht het beestje weer zijn weg vervolgen.

Enkele minuten later volgde een soortgelijk baarsje, zo,n 40 cm denk ik, prachtig om het geweld van deze vissen te zien voordal ze de oppervlakte plug te pakken hebben, tweemaal een schijnaanval jawel, driemaal was scheepsrecht.
No. drie volgde al snel en het eerdere genieten had er een extra demensie bij gekregen, ronduit schitterende visserij.
Na een half uurtje stilte even een duikend plugje geprobeerd, redelijk snel met resultaat, na een wat flauwe aanbeet en weinig tegengestribbel bleek er een fint zich vergrepen te hebben aan de Flashminnow, niet bepaald waar ik voor kwam maar goed vis is vis zullen we maar denken, met enige regelmaat waren er ook geepjes zichtbaar achter de plug.

Het werd stiller en stiller op deze stek, blijkbaar was de koek op, dan maar “verhuizen” naar een andere stek.
Dit leverde in eerste instantie niet het gewenste resultaat op, maar zoals altijd bij de zeebaarsvisserij schijn bedriegt vaak in eerste instantie, zo ook deze maal.
Na drie kwartier vruchteloos vissen begon de aandacht al wat af te zwakken na de zoveelste worp, inmiddels had de Sammy plaats gemaakt voor een Frosty van het Franse Ultimate Fishing.
De Frosty is een zeer smalle stickbait a la zandaal, 16 gram zwaar en behoort tot een van de meest geliefde oppervlakte pluggen bij veel Fransen – en Jersey zeebaarsvissers.
Hij is uiterst geschikt voor de wat snellere visserij en stekken met behoorlijk wat stroming, de plug is voorzien van een vijftal kleine stalen kogeltjes die vrij door heel de plug stuiteren, het een en ander maakt aardig wat kabaal, t’is net of je met een sambabal aan het vissen bent.

Enfin, na een rustig uurtje werd de stilte verstoord door een enerverende aanbeet, zeg maar een ware explosie onder de Frosty, geen schijnaanval of zichtbare beweging achter de plug maar ineens vol raak, wat heet, de gierende slip hielp me vlot uit m,n dagdromen.
Na enkele mooie runs kwam een dikke baars in het zicht, duidelijk andere “koek” dan de eerdere exemplaren, even later kon ik een mooie volle schoonheid landen, ……heerlijk, ik betrapte mezelf erop dat ik tegen m,n zelf begon te praten, YES, MACHTIG enz.
Het resultaat was een mooie baars van net geen 66 cm.

De dag kon zeker al niet meer stuk, evengoed volgde er geen tweede aanbeet op de Frosty, toch maar nog eens de Sammy dacht ik.
Ook dit top plugje liet me wederom niet in de steek, na een kwartiertje wederom een aanval om kippenvel van te krijgen, iets kleiner deze keer maar niet te min een welkome baars van 52 cm.

De stilte die daarna volgde kon niets meer afdoen aan een prachtige morgen met een meer dan leuke visserij, of zal ik zeggen wellicht de mooiste visserij die er is, iedere aanval en baars of baarsje blijft een feestje aan oppervlakte pluggen, ik heb er in ieder geval weer intens van genoten !

Materiaal:

Gamakatsu Luxxe Saltage RFX 8.6 MH (7 tot 35 gr.)
Daiwa Exist 3012
Fire Line 12/00
L.C. Sammy, 100, Gunfish 95 en Flashminnow 95 MR.
Ultimate Fishing, Frosty