Pinkster baarzen … 19-5-2013 … Game -on

Na een lange en koude winter kijken velen halsreikend uit naar de komst van vriend zeebaars, ondergetekende niet op de laatste plaats, gezien de zeer lage water temperatuur had ik weinig hoop op een vroege start van het zeebaars-seizoen 2013.

Een aantal weken geleden begon de water temperatuur pas gestaag op te lopen, sneller dan gehoopt, de temperatuur vloog van 3 graden C naar zo,n 9- a 10 graden C.
Ieder jaar weer zie je dat die laatste 2 graden de meeste tijd nodig hebben, logisch natuurlijk, het relatief “warme” water heeft dan nog meer warmte (zon) nodig voor de laatste twee graden.
Je kunt er je klok op gelijk zetten, bij 12 graden C start het (kunstaas) seizoen, hier en daar zal er echt wel een sporadisch baarsje gevangen worden bij lagere temperatuur, maar jagen doen ze amper onder de 12 graden.
Na enkele vruchteloze pogingen schommelde gisteren de water temperatuur tussen 11,7 graden (Vlissingen) en de 12,2 graden (Renesse) gemiddeld krap 12 graden dus.
Een forse noordwester op eerste pinksterdag, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus toch maar een stek opgezocht wat in de luwte.
Na ruim anderhalf uur geen teken van leven begon m,n aandacht al wat te verslapen, diverse pluggen en dito kleuren leverden niets op, de bodem van m,n truckendoos was al in zicht ……. dacht ik nog.
Enfin, nog een half uurtje gooien en dan nog maar wat langer wachten spookte door m,n hoofd, dat liep toch net iets anders!
Na een minuut of tien, juist op het moment dat ik er niet meer in geloofde…..BAM, vlak voor de kant een doffe dreun, zoiets is niet te beschrijven, in een “split-second” giert de adrenaline door je lijf, zou het dan toch……
En  jawel toch, na een heerlijke dril waarbij de slip zelfs even beroerd werd kon ik m,n eerste zeebaars landden, absoluut niets om over te klagen, een mooie vis die net de 59 cm. aantikte, nipt gehaakt, zo maar net met 1 dregpunt in het lipje, euforisch, maar één ding stond als een paal boven water, na een paar plaatjes gaat deze prachtvis weer terug het water in.
Mogelijk toeval maar de “trigger” die ineens wel gewaardeerd werd was een Jackson Athlete FSM-12, in de kleur “pink-back sardine” niet echt een werpwonder maar wel goed voor een weergaloze actie.

Zo,n dag kan al niet meer stuk dat mag duidelijk zijn, echter, na nog eens een kwartiertje volgde de tweede aanbeet, ditmaal nog net iets heftiger, deze vis slaagde erin enkele malen goed door de slip te zwemmen, ondanks het nog koude water volgde er een meer dan prachtige dril, schitterend !!
Enkele minuten later kon ook deze baars moeiteloos geland worden, de hengel in kwestie was een Lucky Craft ESG-II, weliswaar met een bescheiden CW van 3- tot 30 gram om precies te zijn maar voorzien van een “ruggengraat” waar je U tegen zegt.
Niks geen magere voorjaars baars ditmaal, baars no-2 was een verassend dik en vol exemplaar, een schoonheid van 63 cm, ook deze vis trekt weer zijn rondjes.
Al met al een meer dan prachtige sessie en met een glimlach van oor tot oor huiswaarts gekeerd.