Overeenkomsten!

Wat een divers maandje sportvissen heb ik afgesloten en toch heb ik ook veel overeenkomsten gevonden.G&E bestuurswedstrijd 4

Ik heb het wel eens over allround sportvissers, ik denk dat ik kan zeggen dat ik bij die groep hoor.
September was een mooie maand, het weer, de vis en de mogelijkheden waren prima.
Slootjes, kanalen, dorpsgrachten, meren en vijvers maar ook de zee waren het strijdtoneel, mooie plekken, mooie vis was vaak de combinatie.

Laten we maar eens bij de slootjes beginnen, het Noord Hollandse traditionele baarsvissen. Een tak van visserij waarbij traditie en skills elkaar treffen. Ultra light krijgt een nieuwe dimensie (voor mij tenminste) waar ik gewend ben aan lichte dobbers is dit toch weer een stap verder. Zonder enige training maar met de ervaring van 1 baars viswedstrijd afgelopen jaar treed ik aan voor de selectie wedstrijd van het officiële NK. IMG_7338Ik wil vooral meemaken wat het inhoud en of er verschillen in stijl en techniek te vinden zijn. Nou dat is er dus echt! Ik doe het redelijk en wonder boven wonder plaats ik me voor de NK. Opdat NK is het doel om in ieder geval wat vissers achter me te houden en dat lukt! IMG_7333Geen enkele kans op een top plek maar wel een mooie ervaring rijker!Na afloop van Richard en Nico Pronk van Nipro Hengelsport nog een korte maar leerzame clinic gehad, er zit zo veel meer in dan je denkt! En die visjes zijn klein, echt klein!IMG_7362

De vijvers, op uitnodiging ga ik een dag vliegvissen, dat dat een specialisme is weet ik maar ik ben niet geheel bleu. Een aantal keren op de forellenvijver en 1 keer een week Canada zijn ervaringen uit het verleden. Nu 7 jaar later blijkt het werpen nog prima te lukken en dat is het halve vliegvissen weet ik! Ik krijg een stootcursus simpele vliegen binden en vang even later met de eigen vlieg diverse forellen waaronder een dikke 3 kilo vis, genieten hoor!P1150146

Dorpsgrachten of stadssierwateren, hoe je ze ook noemt het zijn vaak wateren met een groot en divers bestand, verassingen blijven vaak niet uit. Om je daarop optimaal voor te bereiden is het nodig de materialen erop af te stemmen. Was ik er heilig van overtuigd kleine voorntjes te vangen maar dan wel heel veel! Hoe anders was de werkelijkheid waarbij dikke brasems aasden en de aanwezige wedstrijddeelnemers verrasten, mij niet want mijn lijnen konden ook dit zwaardere werk prima aan!

Dan het kanaal, exacter het Amsterdam Rijn kanaal, ik ben geen top feedervisser maar weet dat dit de aangewezen techniek is ter plaatse en dus ga ik daarvoor. Gelukkig niet het werpfestival waar 100 meter standaard is, ook dat lukt me maar ik vind het dan echt niet leuk! Hier is 35 meter de afstand en dat is prima. Ik vang een aantal dikke vissen, genoeg voor de overwinning dus vind ik de feeder weer wat leuker hahahaha. Een mega trofee mee naar huis en komend jaar de titel verdedigen.IMG_7391

De Zee, het is tijd voor het strand, een federatief kampioenschap ingaan zonder veel ervaring en of ook maar een enkele trainings dag is niet aan te raden, het vissen gaat super maar de vissen zijn me te slim af. Het is deze dag wereld dierendag dus heb ik er prima vrede mee!

Op het meer is het voor wat betreft de roofvis alweer prima toeven. De snoeken azen voorzichtig maar ik kom ze aardig aan de schubben. Ook grote baarzen laten al behoorlijk van zich weten, en dan te weten dat het de komende maanden alleen maar beter word.

En wat zijn nu die overeenkomsten?
Nou dat is simpel, overal waar je vist zijn een paar basis voorwaarden de sleutel tot succes, toen ik op de feeder de grote Brasems in de volle stroom moest landen was ik maar wat blij met mijn Berkley FireLine en Berkley Nanofil lijnen. Hierop een voorslag gemaakt met de nieuwe super schuurvaste en soepele Berkley Iron Silk mono. BERKLEY_IRONSILK_GREEN_HYBRIDEen gerust gemoed en geen enkele zorg, alles sterk genoeg om de strijd met de vissen te winnen. De schitterende nieuwe Mitchell Mag Pro molens draaiden er lustig op los, de toppen van mijn Shakespeare Superteam feeders stonden met regelmaat krom! Eigenlijk best leuk dat feederen. Ook dat vernuftige imitatie aas van Berkley Powerbait werkt op zulke momenten super!
Op de slootjes is het wederom van groot belang dat de vaak erg schuwe en kleine baarsjes erin trappen om het aas te nemen, met een dunne Trilene XL mono lijn lukte dat prima.
Op de forellen met de vlieg, niet helemaal nieuw voor me maar mijn Greys uitrusting was dat wel, perfecte lijn reel en hengelcombinaties maken het werpen en vangen van vis zo veel makkelijker. Ook hier gebruikte ik als voorslag en tippet materiaal Berkley Trilene mono, de leader van Trilene XL en de tippet van Trilene Sensation.
Dan de Zee, als je echt ver over de 100 meter moet gooien dan is een superieure lijn noodzaak, mijn Nanofil hoofdlijn werd door de leader van Iron Silk Mono naar afstanden gestuurd die normaal per luchtvracht moeten! De Penn Hengels en molens werketen ook nu weer perfect.

Wat is dus die overeenkomst?
Goed materiaal is het halve werk!

En dat staat voor mij als een paal boven het viswater!


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Jan van den Bovenkamp en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.