Over diepte, spreaders en makreel

Hey allemaal

Bij het krieken van de dag de haven uit

De Voordelta is dit najaar, net zoals andere delen van de Nederlandse en Belgische kust gezegend met een astronomische hoeveelheid wijting en schar. De visserij en de vangstberichten waren meer dan eens dan ook fantastisch. Enkele weken terug beleefden ik, Sven en Tony dan ook één van die superdagen, al was het niet direct bingo. Zelfs als er veel vis zit, maakt de gekozen stek/diepte en ook de gebruikte techniek soms een zee van verschil.

Foute keuze…

Een enkele mooie schar tussen de meestal te kleine wijtingen door

Als eerste stek verkozen we voor Oostkapelle te gaan liggen met als hoofddoel schar en bot maar toen we voorbij de R5 kwamen, nam de golfslag fel toe. De zuidenwind had toch meer invloed op de zee dan ik verwachtte. Als alternatief dan maar richting R5 en daar een stekje gezocht op een 16 tal meter. De ebstroom begon net te lopen en we zaten eigenlijk direct in de vis. Wat schar, veel wijting en tegen het talud richting strand enkele leuke botten. Toen de stroming echter toenam, vielen de beten weg en als we vis vingen, waren het steevast ondermaatse. Niet gelukkig dus! stekje aan de R1 was geen optie en daar lagen we dan het beste van de dag in een te felle stroming op te diep water….

Alternatief zoeken…

Alle aas, reserve onderlijntjes en materiaal mooi geordend, klaar voor de strijd, een wedstrijdvisser is toch een raar beest he

Omdat er geen beterschap in de vangsten zat, verkoos ik om het anker toch al maar te lichten en richting kering te varen om een ondieper stekje te zoeken aan de rode boeien kant. Daar kun je ondieper gelegen stekken opzoeken waar de stroming met afgaand dan ook nog eens minder fel is als aan de groene kant. Bovenop een ondiepte geankerd merkten we dat de stroming er al uit was. Toch kwam er mooie maatse vis boven.

Bingo met spreader en makreel…

Herne Bay spreader, één van mijn favoriete onderlijnen om mee te vissen…

…en ook Sven vist hier duidelijk heel graag mee.

Vooral de Herne bay spreader werkte weer als speer en aftippen met makreel maakte dan ook nog eens dat de gevangen vis net een maatje groter was dan op de haken zonder makreel. Zelfs de scharren vielen vlot voor de met makreel afgetipte haken. De rest van de dag hebben we dan ook een heel fijne visserij gehad op een 10 tal meter diepte. We vingen vandaag schar, bot, wijting en steenbolk.

Intussen zit het jaar er weeral bijna op. Trek je er intussen nog op uit, zoek dan zeker niet te diep water op en richt je vooral op schar, ik denk dat de wijting intussen al wel weggetrokken zal zijn uit de Voordelta.

Succes!

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.