Oude tijden herbeleven en balans vinden

Na jaren en jaren de meest verschillende soorten penhengels te hebben gebruikt kom ik er steeds meer achter dat de hengels uit lang vervlogen tijden zo slecht niet waren.

Wat natuurlijk bij mij wel een rol blijft spelen is het stukje herbeleven van de karpervisserij uit die periode.
In combinatie met een penmolen van een kleine 275 gram is de lengte/materiaalkeuze van een penhengel bepalend voor de balans.De eigenschappen van penhengels is weer een ander verhaal.
Als voorbeeld de Hardy Benelux Carp dunwandige blank van Glasvezel,bijna 12FT een kleine 3.60 meter lang.(de ontwerper van deze hengel was Hans van der Pauw.
Deze hengel weegt met molen iets meer dan een pond…met deze hengel kan ik echt uren in de hand blijven zitten.Dat komt door de uitstekende balans.Ik heb langere penhengels gehad 4.20m – 4.70m van carbon die om de balans te verkrijgen een zg balanscone nodig hadden van wel 200 gram…
dat hiermee het totaal gewicht flink omhoog ging was wel duidelijk.Het gewicht ging echt een nadelige rol spelen en ook de snelheid van aanslaan is een belemmerende factor gebleken.
Voor beginnende penvissers die tot aanschaf van een penhengel over willen gaan..zou ik de tip willen meegeven neem vooral je molen mee!

In deze tijd van vallend blad is er nog prima te vissen met de pen, al merk ik ook dat de voerplekjes minder bezocht gaan worden..aan de andere kant heb ik ook karpers gevangen tussen de ijsschotsen.
Dus azen zullen ze vast nog wel de komende tijd.

Een merkwaardige tussendoor vangst, tijdens het ophalen van de pen klapte deze snoek erop!

De karper die niet wist dat hij vast aan een haak zat….
Het zachte karakter van glasvezel doet een karper in het begin niet beseffen dat hij is aangeslagen.

Een oudere penvisser vangt met een oude hengel een oude vis;)

Groeten Hans


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Hans Koeslag en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.