Op zoek naar schollen……

Hey allemaal

Vorige week twee keer de Voordelta ingetrokken…..

Ze zitten er weer……

Donderdag zijn we met zijn drieën vanuit Neeltje Jans naar het Westgat getrokken, om te kijken of de schol, bot en schar er al acte de présence gaf.. Het plan was om eerst even afgaand water te vissen in de Oude Roompot om daarna verder door te trekken op zoek naar platvis in het Westgat.
Het weer was heel goed, de nacht voordien had er nog wel een noordoostenwind gestaan, hetgeen zorgde voor een kleine deining, maar wel goed te doen.
Ik, Sven en Tonny hadden als aas gekozen voor enkele klassiekers, zagers en zeepieren. Al wierp ik op het laatste nippertje toch nog enkele pakjes tappen en wat mesheften in mijn koffer.
Stek 1, OR5 op ca. 8 meter diepte…..

Al snel werden de onderlijnen voorzien van aas en Sven was hiermee de snelste. Dit resulteerde al snel in een doublet schar en bot, nog voor Nico en Tonny konden inwerpen. Dat beloofde dus. De vis was inderdaad los en regelmatig kwamen er doubletten en tripletten boven.

Opmerkelijk was toch weer dat de aanbeten heel minuscuul waren. Dikwijls maar een enkele tik en verder niets, zelfs bij twee of drie vissen aan de lijn. Vooral de plastiek afhouder onderlijn was favoriet en zeepieren brachten de meeste vis op. Na een uurtje of twee minderde de stroming hier en namen de aanbeten ook af. Het sein om de motor te tarten en verder te trekken, het Westgat in.
Stek 2, tussen WG5 en WG7 op ca. 7 meter diepte…

Hier liep de ebstroom nog heel goed en we hadden er onmiddellijk een goed oog in. De lijnen waren snel weer ingeworpen maar de aanbeten bleven merkwaardig genoeg uit.

Na een kwartiertje een eerste teken van leven, maar het was vooral kleine schar die hier rondzwom. Na een half uurtje besliste ik om het iets verder zeewaarts te zoeken in een tweede dieper deel van het Westgat.
Stek 3, WG1 op 11 meter, bingo……

Een stek waar we vorig jaar redelijk schol konden vangen. Het was intussen al bijna middag en de ebstroom begon nu te minderen. Al bleef er heel de dag altijd wel wat stroming lopen. De lijnen werden aangepast en voorzien van gele parels met het oog op een mogelijke schol. Hier liep het van in het begin heel goed en vooral de schar was hier talrijk aanwezig.

Af en toe een mooie bot ertussen en na een half uurtje kwam de eerste schol boven.

Ze zitten er dus toch. We bleven eigenlijk heel de middag verder vissen en hebben heel de dag doubletten en tripletten bovengehaald. Uiteindelijk was de grootste schol 34 cm, enkele botten van bijna 40 cm en enkele mooie scharren van 30+. Verrassing van de dag was een wijting van 36 cm, eentje maar, maar wel een leuke afwisseling. Hier deden de meegenomen tappen goede dienst. De scharren vielen hier talrijk voor. Rond drie uur nam de stroming weer toe en was het opkomende water er.

Het ‘stokje’ bewees weer ziin dienst bij het onthaken…

De aanbeten vielen weg, waarschijnlijk omdat de stroming te fel was en we beslisten om de eindbalans op te maken en terug naar de haven te varen. Een fijne voorjaarsvisserij met veel vis, leuk gezelschap. Doe er je voordeel mee en als het gaat, trek eens naar het Westgat op zoek naar de aanwezige schollen.

Vrijdag opnieuw de Voordelta ingetrokken, deze keer met Leo en Tonny. De weersverwachting was goed, maar toen we ’s morgens in één trek weer naar de WG1 wilden varen, bleek de zuidwestenwind iets te fel en we zijn halverwege teruggedraaid en hebben heel de dag in de Oude Roompot gevist. Vooral de eb was weer goed aan de OR5, verder hier en daar, OR8 en OR10 een vis, maar de vloed was eigenlijk geen succes.

Ook nu weer, enkel tikken en toch tripletten ……

Vandaag bleek vooral de zager heel goed en negeerden ze de tappen volledig?? Het blijft elke keer weer zoeken naar de juiste aanpak.

Uiteindelijk met toch een 20tal maatse vissen, schar en bot, terug naar de haven kunnen varen rond vier uur.

Ook bot valt voor gele parels…

Goed door elkaar geschud en een ervaring rijker. Een goede visdag valt en staat meestal met het weer.

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.