Op zoek naar makreel voor de “Oogstmarkt”

Vangstbericht van maandag 14-08-2017

Eindelijk hadden we nog eens tijd en was het weerbericht gunstig om er nog eens op uit te trekken. In het kader van “het Oogstfeest”, zoals reeds vermeld in onze nieuwsbrief, waar we op 3 september 2017 onze rook-kunsten willen demonstreren gingen we op zoek naar makreel.

We hadden verschillende soorten makreelonderlijnen bij in verschillende kleuren. Verenpaternosters of “pluimpjes” zijn er in verschillende soorten en maten en het is niet altijd de witte kleur die het doet. Soms is het belangrijk om blauw-wit of rood-geel te gebruiken, dat zal dan wel afhankelijk zijn van de aassoort die op dat moment belangrijk is in combinatie met de diepte.

Onderaan een pilker met een gewicht van 50 tot 200 gr. en af en toe beaasd met een stukje franse tap om er ook een beetje geur aan te geven.

We vaarden zo’n 40 km naar het eerste wrak “De Vecht” waar we enkele mooie coördinaten hebben van verschillende wrakstukken. Dit wrak ligt ver genoeg om al eens een visje te kunnen vangen en heeft een mooi profiel. Het ligt op ca. 25 m diepte en heeft ons altijd al aan een blauwe makreel geholpen. We ankerden en haalden al snel wat pollakken, gulletjes en een rode poon van het wrak. Geen blauwe makreel? Dan enkele horsmakrelen en een pieterman? En uiteindelijk ook af en toe een blauwe makreel. Eindelijk, er kwam schot in de zaak.

wrakje “De Vecht”
mooie pollak

Maatje Adriana

Rode Poon

De “Maatje Adriana” kwam eens langs om enkele driftjes te doen en vaarde al snel weer door. Even later waren ze er weer en besloten we naar een wrakje te varen op de terugweg naar Vlissingen. We ankerden op het wrak “Christiaan Huygens” en vingen nog enkele horsjes, enkele blauwe en wat steenbolkjes bij.

De Vecht

Christiaan Huygens

Poontje met vleugels

 
Uiteindelijk besloten we maar op tijd binnen te varen, bootje kuisen en naar huis. We hadden immers een mooie lading makreel bij (ca. 40 st) die we nog moesten kuisen en inzouten om te gaan roken.
 
Het was een prachtige dag, bedankt Steven!
 
Hopelijk zien we jullie allemaal op 3 september voor een lekker warm- of koud gerookt makreelfileetje, al dan niet met peperkorreltjes. We gaan ook nog heerlijke warm gerookte forelletjes aanbieden en koud gerookte zalmforel. Dat wordt smullen, iedereen welkom!
 

makreelfilets inzouten

makreelfilets drogen en klaar voor de oven

makreel met peper, klaar om te roken
gepekelde forelletjes

 
 

De Oogstmarkt is ook het moment om een boek van “De Voordelta” of “De Oosterschelde” aan te kopen, die zullen we ook aanbieden op de Oogstmarkt.
 
De Oogstmarkt gaat door in gemeente Brasschaat in België:
 
Op 3 september van 11.00 u tot 17.00 u.
 
Perron Noord
Licht vliegwezenlaan 11 (voorheen Bondgenotenlaan)
2930 Brasschaat
België
 
Allen daarheen en tot dan, Groeten
 
Wim


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.