Op zoek naar het oude bestand

Wat gaat de tijd toch snel , zo maak je afspraken voor het najaar en zo zit je alweer in het voorjaar.Gaat het ook echt zo snel als je zelf denkt ? Uiteraard kan je daar over brainstormen, voor mij is het een combinatie van factoren.Gebeurtenissen worden in rap tempo opgevolgd door de andere.Soms krijg je wat meer mee van dit soort momenten en sommige gaan voorbij zonder dat je er iets van hebt meegekregen.

Voor mijn visserij de afgelopen maanden is dit eigenlijk ook het geval geweest ,een kwestie van keuzes maken en je momenten kiezen .Soms zit je goed en vaak ook niet .Op het moment is het zo dat mijn tijd om te vissen gering is door wisselende werktijden en weekend diensten.Weer zo’n factor waar je uiteraard rekening mee moet houden.Inventief is dan ook het sleutelwoord !

Hengels op scherp.

Afgelopen week was zo’n moment om toch even wat uurtjes te verzilveren . Maar niet zonder enkele voorbereiding ,ik wil namelijk zo efficiënt mogelijk de uurtjes bevissen . Ik minimaliseer mijn uitrusting en alleen het broodnodige pak ik mee, uiteraard scheelt dit ook weer een hoop tijd . Door de weeks voorzie ik twee stekken van een aantal handjes Coco & Banana. Geheel onopvallend uiteraard je weet namelijk nooit wat de intenties zijn van voorbijgangers.Ik neem in ieder geval geen risico .

De Keuze van het water is voor mij een bekende , vroeger altijd een zekerheid voor een aantal mooie vissen .Tegenwoordig een water met twee gezichten .Het bestand aan vissen is aanzienlijk uitgedund en de nieuwe aanwas wil je eigenlijk nog met rust laten. In mijn visserij is een doelstelling altijd het uitgangspunt voor het seizoen . En dat heb ik dit voorjaar ook , ik wil het oude bestand graag weer eens onder de loep nemen. En daarmee ook één van zijn monumenten , al is het niet helemaal zeker of deze oude krijger nog zijn rondjes zwemt.

Bekend water andere aanpak.

De verhouding tussen nieuw en oud bestand liggen eigenlijk niet meer in verhouding (50/10) ongeveer .Dus iemand die van kansberekening zijn beroep heeft gemaakt zou me voor gek verklaren . Maar onder het motto” de aanhouder wint”‘ wil ik dus inventief een invulling gaan geven aan deze uitdaging .Het zal me een worst wezen ik ga er gewoon voor , niet geschoten is altijd mis .

Het water ligt er uitermate vredig bij ,een klein kabbeltje staat op de kant en gelukkig kan ik terecht op de aangevoerde stekken .Binnen no time staat alles op scherp ,dit moet ook wel het zijn namelijk allebei stekken die pal naast een obstakel liggen .Uiteraard had ik er ook voor kunnen kiezen om op de trekroute mijn hengels te positioneren , maar ik heb gewoon weg de tijd niet om ze op te wachten . Néé ik besluit om de vissen op te zoeken in de voor hun zo veilige overhangende takken .

Het blijkt een juiste ingeving te zijn geweest ,nog voor de avond definitief valt krijg ik twee ferme tikken op de top van een van de hengels .Het oplopende blauwe ledje bevestigt dit . Ik twijfel geen moment pak de hengel uit de steun en loop weg van het obstakel . De vis scheert eerst naar rechts waar zich een groot obstakel bevind ,maar komt dan uiteindelijk richting het net . Het is geen grote vis maar wat ben ik er blij mee .

Klein maar Fijn.

Ik voorzie de stek weer van een handje Boilie kruim en plaats de Rig weer op de zelfde plek terug.Rond de klok van 03.00 is het de andere hengel die van zich laat horen . Deze vis geeft geen kick en denkt bij zichzelf zoek het uit !! Ook al staat de slip pot dicht , hij weet het te presteren om toch steeds lijn van de spoel te nemen . Ik heb het vermoeden dat het om een betere vis gaat. Maar als ik uiteindelijk het net omhoog haal,blijkt het toch anders te zijn .Het is een spiegel van het nieuwe bestand ,een slag groter dan zijn voorganger. De bouw van deze vis is uniek één met veel potentie,daar schort het in ieder geval niet aan.Ondanks dat het geen vis van het oude bestand is, ben ik verheugd met de vangst van deze nieuwe toekomstige buffel.

Potentiële topper.

Uiteraard de linker flank het blijft een Spiegel.

Heerlijk als al die factoren samen vallen!Maar uiteindelijk heb je het zelf niet voor het zeggen,wel kan je invloed hebben op die factoren.Toch blijft dat laatste puzzelstukje bepalend.De kans op een vis van het oude bestand is ieder geval wél groter geworden, al denk ik niet dat de bookmaker de kans groot acht…..

Tight lines ,

Menno Hoogendorp


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Menno Hoogendorp en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.