Ochtendschemering

Barbeel 69 cm. de tweede van de ochtend

Lang naar uitgekeken, maar vandaag was het zover, een trip naar Limburg staat in de agenda, met als doel barbeel en-of kopvoorn te vangen. Helaas dreigt een zomer griep roet in het eten te goeien. Als de wekker s,nacht om 2.15 uur gaat keert mijn maag zich bijna om. Wat nu….rustig op bed blijven zitten en na een minuut of 10 moed verzameld en inpakken, wegwezen!

Ochtendschemering.

De reis verloopt zeer spoedig, toch maar een beetje gas erbij want als ik voorbij Eindhoven ben zie ik het wat schemeren. Om 5 uur parkeer ik mijn auto, de sterren schitteren nog aan de hemel. Spullen pakken, hoofdlamp op en… een lichte hartklopping doet zich voor. Twee grote ogen staren mij aan vanuit de duisternis, het licht van de hoofdlamp valt precies in de ogen van een…kat.pffff. Een duister figuur(Ik dus), baant zich in de ochtendschemering een weg naar zijn visstek, bepakt en bezakt met een hoofdlamp op.
Op de visstek aangekomen, wordt de hengel, baitdropper en een emmer gekookte hennep in stelling gebracht. Om een denkbeeldig hennep tapijt op de bodem te leggen laat ik een 10-tal gevulde baitdroppers te water. Vervolgens even rust nemen, wat drinken, de haak zorgvuldig aanknopen en na 20 minuten eens een poging wagen.

Barbeel 67 cm.op de centrepin en Harrison Torrix 1 3/4 lb hengel

In de ogen van Engelse barbeelvisser wordt er waarschijnlijk hoofdschuddend gereageerd. Van wat ik lees, blijven zij een halve dag voeren alvorens te gaan vissen.
Het blokje oude kaas gaat te water en ik zit achter mijn hengel. De top is al goed zichtbaar in de schemering en….direkt al een harde tik op de top gevolgd door een nog harde tik! Binnen 1 minuut sta ik een barbeel te drillen, de centrepin geeft spaarzaam lijn. Zo te voelen is de vis in topvorm. Na een paar minuten weet ik met de Harrison Torrix 1 3/4 lb hengel de vis uit te drillen. Meteen de eerste vis op dit winter zelfbouw project. Ik schuif het net onder een slanke, maar van gezondheid blakende barbeel. De vis meet 67 cm, snel wat foto`s maken. De vis terugzetten en meteen weer bijvoeren met de baitdropper. En dat alles al voor zonsopkomst!

Een hommel is druk bezig.

Als ik het aas weer inwerp blijft het druk onder water op de voerstek, vele tikken op de top maar geen goede aanbeten. Ondertussen komt op zijn gemak een bever langzwemmen alsof dit de gewoonste zak van de wereld is. Even daarna zit er een zeldzame bruine glazenmaker op mijn hengel. Het kan allemaal hier.
Na een uur is het weer raak, een harde tik ik sla, geen barbeel maar…brasem. Dit verklaard een hoop. Weer verder vissen en voeren. Er volgt nog een brasem, dan blijft het lange tijd stil. Dan, rond half 10, slaat mijn hengel opeens dubbel, uit het niets. Na een stevige dril komt de tweede barbeel van deze prachtige dag boven water. Deze meet 69 cm eveneens slank, mogelijk nog door het koude voorjaar.
Later nog met wat maden al trottend wat kleine vissoorten gevangen, alver, blankvoorn , serpeling en een kopvoorntje. Al met al een prachtige dag ondanks een griepje.