Net geen PR.

Als sportvisser ga je het water op met veel vragen zoals: wat zal het worden vandaag? Wordt die grootte nu gevangen? Als dat gebeurt dan moeten de targets weer bij gesteld worden, enz. enz. Zo begint ook onze dag als even voor 6 uur de boot het water inglijdt. In de haven maken we alles in orde, handdoekje, schepnet, onthaakings tang, alles wordt op zijn plaats gelegd en wanneer de hengels zijn opgetuigd wordt er koers gezet naar de uitgekozen visstek. De pluggen gaan het water in en langzaam gaat de boot over het water. We varen op een diepte van rond de vijf meter, de pluggen dansen rustig over de bodem. Het duurt maar even en dan is er de eerste aanbeet. Deze is voor Bas, het is een baars. Even later gaat mijn hengel krom, een vechters baasje. Hij doet zijn best om uit de boot te blijven, jammer maar dat lukt hem niet. Het is weer een bak van een baars, het blijft genieten als zo`n mooie vis uit de diepte naast de boot omhoog komt.

 

Vol goede moed gaan we verder. Er gaat een uur voorbij zonder enige aanbeet, onze aasjes stuiteren over de bodem op vijf meter diepte. Het is zeker niet het ideale tij om te vissen, maar dat komt nog wel. We gaan het proberen op de ondiepe stukken, hier is het Bas die de eerste snoekbaars vangt. Niet de allergrootste maar wel een lievertje.

Als ik mijn kleine aasje vervang voor een grotere en deze langs een opstakel laat gaan, komt er een forse tik op de hengel. Een vis zoekt gelijk de diepte op met de wel bekende kopstoten van een snoekbaars en hij probeert zo los te komen. We nemen de tijd om deze vis te landen. Om uiteindelijk deze mooie foto te kunnen maken.

De stroming begint er nu aardig in te komen. Dit gaat zeker vis opleveren! De boot gaat terug naar water  van vijf meter diep. Wanneer ik mijn hengel even in de steun zet voor een bakje koffie wordt deze snoeihard bijna uit de steun geslagen! De slip doet zijn werk, terwijl de koffie door de boot vliegt! Helaas het geluk is niet met ons. Wij blijven achter met de gedachte: `die was wel erg GROOT!` Maar de grootste verspelen we altijd, niet waar? Weer een verhaal om onder het genot van een biertje te vertellen! Visserslatijn? Wie zal het zeggen. We vangen nu regelmatig vis, snoekbaars en baars. De meeste maken we naast de boot los, behalve deze ene, die mag op de foto.

Er is een duidelijk verschil met de dagen hiervoor. Eerder moesten we de baarzen vangen op 2,5 meter water en nu op 5 meter. De watertemperatuur is van 17 gr. naar 20 gr. plus  gegaan. Dit heeft er zeker mee te maken hebben. We gebruiken nu ook pluggen die groter zijn, 8 cm hiervoor 5/6 cm. We vissen vrolijk verder, de ene vis is wat groter dan de ander, maar over het algemeen is de vis groter dan de dagen hiervoor.

We gaan nu naar een plaats waar ik in 2011 grote baarzen heb gevangen. We willen het pr van Bas iets scherper stellen, maar of dat lukt? Al snel komt de eerste het water uit, nog geen pr. Dan krijg ik een mooie aanbeet. Bas draait zijn plug uit het water, tijdens het binnendraaien wordt zijn plug ook aangevallen! Nu staan we samen onze vis te drillen! Bas zijn hengel top gaat bruut te keer, dit moet wel een baars zijn. Dat is het ook, een hele mooie baars. Mijn vis gaat even in de wacht, ook al is ook dit een mooie vis. De vis van Bas kan wel eens een nieuw pr zijn! Wanneer de beide vissen zijn geland, wordt er gemeten…. Jammer, hij komt een paar centimeter te kort. Bas is hier niet minder blij mee en de foto wordt gemaakt.

Op de terugweg blijven we ons visje vangen. Omdat we het warm beginnen te krijgen trakteert moeder natuur ons op wat verkoeling: een regen buitje. Ook de wind trekt flik aan, genoeg om onze jacks aan te trekken. We maken de laatste foto van de dag, dit is nog een mooie baars.

Als we de haven in varen staat de vangst teller dik in de dubbele cijfers. Met een paar hele mooie vissen. We hebben vandaag drie pluggen gedoneerd aan de rivier bodem. Volgende week ga ik weer het water op en wie weet?

LOVE TO FISH

Pure fishing greetings

Jouke Timmer


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Jouke Timmer en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.