Met de hoofdletter G

Voor mij begint het karperseizoen pas echt als het winterseizoen erop zit. Beurzen, open dagen en lezingen genereren weliswaar ‘vangdrang’, maar kosten ook veel tijd. Een week geleden hield ik mijn laatste voordracht en vanaf dat moment stond mijn hoofd op vissen, vissen en nog eens vissen!

Tijdens mijn lezingen reserveer ik meestal tijd om vragen van het publiek te beantwoorden. Een vraag die vaak wordt gesteld is: “Waar haal je de motivatie vandaan om nog altijd zo fanatiek te vissen?”
Als ik vervolgens met de vraagstellers in gesprek ga, blijkt eens te meer hoeveel men zich bezighoudt met andere karpervissers. Met hun vangsten, hun successen, hun grote karpers, hun hele grote karpers… Vangsten en successen van anderen blijken vaak het vissersplezier van menigeen te ondermijnen. Alsof eigen plezier afhankelijk is van anderen.

Geniet!

Het is maar vanuit welk perspectief je het bekijkt. Ik vis graag en ben helemaal niet bezig met hoe vaak en veel ik vis. Vissen is altijd mijn ultieme vrijetijdsbesteding geweest en daar is nooit verandering in gekomen. Motivatie hoef ik nooit te krijgen, want dat heb ik gewoon. Onbewust. Dat staat los van mijn vangsten. Als ik tijdens een lezing vertel dat het mij niet interesseert hoeveel grote karpers ik vang, zie ik vaak ongelovige blikken. Hetzelfde geldt voor mijn stelling dat ik een visloze sessie niet erg vindt en ook dan lekker heb gevist. Toch is het de waarheid en niets dan de waarheid. Karpervissen staat voor genieten met de hoofdletter G. Deze basisgedachte koester ik elke dag, elke week, elke maand, elk jaar…

Laat je niet gek maken door de veertigponders van karpervisser X. Meet jezelf niet aan andere vissers. Ga lekker vissen en geniet. Koester elke dril en geeft de adrenaline vrij spel tijdens elke aanbeet. Raak niet in de macht van de weegklok en wees ook blij met een lelijk beschubde spiegelkarper. Ga in je karperstoel zetten, gooi je hoofd achterover en sluit je ogen. Luister bewust naar die merel en het ritselen van de boombladeren. Voel de onzichtbare wind in je gezicht en koester de warme zonnestralen. Open dan je ogen en vraag jezelf af wat er met de wolken gebeurt die langs de hemel trekken. Sta stil bij elk detail dat je tegenkomt aan de waterkant. Wedden dat je dan nooit meer last krijgt van movitatieproblemen?

Maak er een mooi jaar van en geniet!

Roelof


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Roelof Schut en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.