Megabass Vision 95 (auto roller)

Stof tot nadenken.


In perioden dat de zeebaarzen moeilijk vangbaar zijn aan kunstaas is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg, dit geldt zowel voor de stekkeuze maar zeker ook voor de juiste plug c.q. kleur.
Vaak zie je in taaie perioden of zelfs – jaar dat het gedrag van vriend zeebaars zeer selectief is, hetzelfde geldt voor de dressuur ofwel voor de stekken die veelvuldig bevist worden, niets nieuws overigens, ook in bijvoorbeeld Ierland, Frankrijk en Engeland zie je op de z.g.n. “high pressure arias” een gelijksoortig wantrouwen.

Simpel, de baarzen doorzien het veel gebruikte kunstaas en met name herkennen ze het geluid, de geluidsdragers die “vroeger” de etensbel deden rinkelen zijn voor nu de alarmbel geworden.

Met deze wetenschap in het achterhoofd zijn diverse kunstaas fabrikanten gaan zoeken naar de oplossing, ofwel dressuur doorbrekende kunstaas vormen, niets nieuws overigens, in Japan en met name de druk beviste stekken in en rond Tokio bay doet men niet anders.
Met name Tackle House (Tokio creative company of anglers) fabriceert een aantal pluggen die afwijkend zijn van het gros, veelal “silent” zonder enige vorm van geluiddragers dus, maar wel met een life like actie en realistische kleuren al dan niet deels transparant om zo ook de contouren van de plug te maskeren.
Een schoolvoorbeeld hiervan is de Tackle House M ofwel de basic minnow en de – Seabass College.
Een gelijksoortig plugje dat de laatste tijd opvallend goed vangt is de Megabass Vision 95, een plug zonder geluiddragers en een vast gewichtje.
Niet zo maar een alledaags plugje maar een plug met een doordachte actie, een sterk rollende beweging die de plug haast 180 graden doet kantelen, dit gaat gepaard met een lichte S slalom beweging, het resultaat hiervan is dat de Vision vanuit iedere hoek zichtbaar is.

Licht reflectie naar alle kanten dus, geen geluid maar wel degelijk natuurlijke trillingen door de sterke bewegingen.

Wie eenmaal het twitchen wat onder de knie krijgt weet niet wat hij ziet, met deze techniek afgewisseld met af en toe een stop (stop & go) laat de Vision zijn ultieme kunnen zien.
Het stukje plastic verandert in een “levensecht” paniekerend aasvisje dat probeert weg te schieten in alle richtingen, van onder naar boven, links, rechts met hier en daar een koprol.

Op sommige dagen volgt de aanbeet juist op het moment dat de plug even gestopt wordt, wellicht zal de baars dit moment zien als zijn beste kant om toe te slaan, op andere dagen volgt de aanbeet juist als je even een korte sprint inzet, hoe dan ook vaker dan één maal volgen de aanbeten wel waar andere pluggen falen.
Het spreekt voor zich dat een plugje als deze met “gevoel” gevist wordt, het plugje weegt slechts 10,5 gram.

Voor de juiste animatie is een vrij lichte hengel een must, alleen dan is men in staat het maximale uit dit kunstwerkje te halen.
Zelf vis ik de Vision 95 met een Megabass Xör Independence iR 8.3L of met de Lucky Craft ESG-II beiden met een C.W. van rond de 20 gram maximaal.
Ook deze keer weer is de ontwerper van dit Megabass kunstwerkje Yuki Ito, een aardig detail is zijn “signature” in de ogen van de Vision 95.