Listige baarzen !

De afgelopen week weinig gevist door drukte op m,n werk, maar het weekend bracht tijd en met de vakantie voor de boeg nog meer tijd om de pluggen eens nat te maken.
De zeebaarsvisserij is alles behalve een vetpot en ronduit moeilijk de laatste tijd, dit werd afgelopen weekend meer dan duidelijk.
Vroeg op zondagmorgen een stek opgezocht om het aan de oppervlakte te proberen, weldegelijk was de baars aanwezig, vrij vlot een kolk achter de plug, maar helaas de aanval bleef uit.
In het eerste half uurtje diverse volgers en kolken maar zeer voorzichtig en doorzetten was er niet bij, af en toe een tik op de plug waarbij enkele malen de haak net prikte maar geen daadwerkelijke aanbeet, om gek van te worden.
Glashelder water en rustig bijna windstil weer, genoeg rede voor een meer subtiele aanpak, de Megabass Dog-X in een natuurlijke kleur bracht uitkomst.
De derde worp met deze mini stickbait werd wederom gevolgd door een baars, even later,…..RAAK, een leuke baars van zo,n 40 cm was toch het “haasje”


Niet te veel beroering aan het oppervlakte water en geen gespetter deze maal, een rustige gang met de Dog-X (sliding) was het antwoord op de listige baarzen.
Af en toe nog een misser maar diverse baarzen werden gevangen, vissen van rond de maat en een drietal leuke 50+ers.
Het was ook zaak niet op 1 plaats te blijven staan maar iedere 10 minuten verplaatsen, 30 mtr. verder volgde weer een paar aanbeten en klaar, terug naar de eerste plek en daar begon het feest opnieuw, na een aantal malen werpen en plonzen in het water waren ze verdwenen en zaten ze verderop.
Je verjaagt de baars simpelweg, argwanend als ze zijn, veel loopwerk en zoeken naar de juiste plug is op dergelijk dagen essentieel.

Maandag wederom terug op deze stek, nu met hoog water en duikende pluggen, de gebruikelijke duikende pluggen werden niet gegrepen, wederom zoeken naar het antwoord.
Ik zat nog steeds met die voorzichtigheid van de dag ervoor in m,n hoofd, stomverbaasd was ik, na ruim een half uur niets was de eerste worp met een mini plugje in een natuurlijke kleur raak, ze waren er dus wel !!
Wederom zeer selectief, alleen een mini X-Rap-je van 8 cm (olive green) en de L.C. Pointer 78SB (kibinago) leverde aanbeten op, andere pluggen en of kleuren niet 1.
Het duo van hierboven was verantwoordelijk voor toch een 9-tal baarsjes en baarzen, wat kleine vissen maar evengoed een paar leuke – van rond de 50 cm.

Niet op alle dagen maar weldegelijk zijn er successen te boeken, maar eens te meer is het zoeken naar de juiste aanpak, door het geringe aantal aasvisjes is de jachlust niet optimaal en zijn ze erg voorzichtig en selectief voor nu.
Maar denk niet te snel dat uw stek verlaten is en sta er niet vreemd van te kijken dat een andere aanpak ineens wel aanbeten oplevert is het devies.

Gevist met de Megabass Xör Independence iR i.c.m. de Daiwa Exist 3012.
Een droom set voor licht werk.