In september wintervis en zomervis door elkaar

Hey allemaal

Eerder deze week konden we er eindelijk nog eens op uit trekken. De windverwachting dreigde echter roet in het eten te gooien want noord- tot oostenwind kracht vier a vijf is geen pretje. Net buiten de haven van Neeltje Jans lig je echter redelijk beschut bij die richting en waagden we het er toch op. Tonny en Sven zagen een dagje vissen ook wel zitten en met zijn drieën trokken we er op uit. Op de heenreis ons aas opgepikt in Yerseke bij Dixhoorn en na een vlotte schutting vaarden we rond acht uur de haven uit.
De voormiddag zou nog wel te doen zijn omdat we dan afgaand water zouden hebben, maar als de vloed er goed inkomt krijg je toch een heel ander zeetje. Dit komt omdat dan de stroming tegen de wind in staat en aan de Oosterscheldekering krijg je door de felle stroming die er dan staat kleine overslaande golven bij vloed en oostenwind. Hetzelfde verhaal krijg je bij westenwind en afgaand water, hou hier dus altijd rekening mee!

t zeetje voor de middag
t zeetje na de middag, bij eenzelfde windkracht

De eerste stek die we aandeden was aan de R9 waar we met het laatste van afgaand water starten. Een trage start eigenlijk. Af en toe een beetje, steeds schar en aangezien we nog een mooi stroompje hadden, besliste ik om dichter tegen de ketting te gaan liggen, iets meer zuid dan stek 24 van onze stekkenkaart op 14 meter diepte.

de eerste stek

 Op de tweede stek kregen we direct iets meer beet. Bot, leuke scharren en wijtingen deden onze hengeltoppen trillen. Het was lekker druk en zelfs tijdens de kentering bleven we af en toe een visje vangen. Hier zijn we dan heel de dag blijven liggen. We vingen uiteindelijk nog enkele tongen en een mooie schol. Hetgeen opviel was dat de tongen steeds aan de bovenste haak aanbeten en dan nog bij een redelijk strak geviste lijn. De bedoeling is om zo de wijtingen te vangen, hetgeen wel lukte, maar dit is zo’n atypische tong-aasaanbieding, je moet er maar opkomen!! Heeft er eigenlijk iemand aan verklaring voor, we horen het graag?


video

’s Namiddags kregen we nog bezoek van een bruinvis. Snel de camera genomen en beginnen filmen, maar uiteindelijk kwam hij niet meer boven, maar je krijgt wel een ideetje van het zeetje dat er met de vloed stond.

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.