Het verboden gebied aan de muur

Vangstbericht van 25-08-2017

Beste vissers,

Prachtig weer voor eind augustus, windstil, warm, tongenweer! Met voldoende zagers en lange  up-tide hengels van Robby-fish stoven we naar het tongen Walhalla, “de muur van Zeebrugge”.
aan de muur

We zochten een stek in de buurt van “de muur” aan de haven van Zeebrugge, niet te diep, op zo’n 5 m, niet te veel stroming (tong houdt niet van veel stroming) en op een talud of liever nog een trechter of putje.  De eerste stek die we probeerden leek veelbelovend maar hier stond te veel stroming en enorm veel bruin wier, daar viel gewoon niet te vissen. 

de eerste stek met veel wier
het zicht op de haven van Zeebrugge vanuit onze tweede stek

spiegelglad
Dan maar verkassen naar een stek met minder stroom en dat is wellicht meer naar het strand of meer in de hoek aan de haven. Er is daar een groot gebied voor het strand waar je niet mag ankeren en vissen, en dus gingen we daar maar op de rand liggen. Met afgaande stroming was het mijn goede vismaat Steven die up-tide tot in “het verboden gebied” kon gooien om een tongetje te scharrelen. Met het gedacht dat “de grote sleepboten daar niet mogen komen” stonden de verwachtingen voor deze stek hoog gespannen. Steven viste met gevlochten hoofdlijnen en met kunststof onverzwaarde en verzwaarde metalen afhouders. Ik viste met soepele verzwaarde kunststof afhouders en met verzwaard staal voorzien van een amnesia 6,8 kg haaklijn met haakje 6.

de tweede stek aan het verboden gebied

dikke en kleine tong

Gek genoeg was het niet “de verboden kant” die het meeste tongetjes opleverde maar kwamen er aan mijn kant wat meer uit, zelfs één van 43 cm en een “lekkere dikke”. Na evaluatie ligt dat volgens mij aan het feit dat ik met nylon hoofdlijn op tong vis en met een paternoster met soepele verzwaarde afhouders.  Verder zijn een kleine (nr 6 tot 8) vlijmscherpe en dunstelige haak een noodzaak omdat tong een zeer gevoelig bijtpatroon heeft.

soepele verzwaarde kunststof afhouder
botje viel voor de enige haak met kralen natuurlijk

bijvangst, ze zitten aan het strand

We begonnen ’s morgens met afgaand tij en visten dat uit op de stek voor het strand (ca 8 m diep), tijdens het keren van het tij gingen we naar een stekje in de buurt van de “appelzak” maar daar was het lang wachten op de stroming, zelfs met driftzak lukte het niet en we besloten na één dikke wijting toch maar te stoppen en binnen te varen.

De laatste stek aan de appelzak


driftzak om stroom te vangen

haven Cadzand

driftzak vind toch al wat stroom

Het was nog een lange weg naar huis en we hadden toch 12 mooie tongen, één botje en een mooie wijting kunnen vangen op een gedeeltelijk afgaand tij, moe en voldaan op een spiegelglad zeetje weer terug naar de haven.

Volgende week zondag 3 september staan we met gerookte vis op de “Oogstmarkt“, iedereen is welkom van 11 tot 17 u.

Perron Noord
Licht vliegwezenlaan 11 (voorheen Bondgenotenlaan)
2930 Brasschaat

België

Bedankt Steven en laat de tongetjes smaken!
Groeten
Wim


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.