Het eerste weekend van maart….

Hey allemaal

Eindelijk de eerste tekenen van lente in het land en dan trekken we erop uit. Zaterdag wedstrijd met de Robbyfishers vanuit Scheveningen, zondag bootje nakijken en eruit halen voor onderhoud van de motor. We hebben ons licht natuurlijk ook eens opgestoken aan de helling en er is al wel wat te melden, al is het nog wat stilletjes….

Zaterdag, Scheveningen met de Estrella:

Aan boord van de Estrella van rederij Vrolijk visten we met 31 Robbyfishers de eerste wedstrijd van 2015. De vangsten waren vooral, zoals verwacht, schar en een enkele bot. De vissers die uptide konden werpen, vingen het beste. De stevige zuidwestenwind zorgde ervoor dat de boot tussen wind en stroming bleef hangen. Dit wil zeggen dat de boot dwars op de stroming komt te liggen. De stroming komt dus aan één kant naar de boot toe en aan de andere kant komt de stroming er onder door. Zit je dan aan de kant waar je tegen stroom kan in werpen, dan zit je goed, zeker als je schar moet vangen. Aan de andere kant is het dan meestal  heel slecht en moet je ervoor proberen te zorgen dat je je aas kan aanbieden tegen de bodem. Truukjes hiervoor zijn kortere onderlijnen gebruiken en verzwaarde afhouders gebruiken, veel lijn geven na het inwerpen en dikkere hoofdlijn gebruiken in combinatie met een zwaar lood (+300 gram).

Het lukt niet altijd, maar door actief op zoek te gaan met deze verschillende methoden, lukt het soms toch om een beetje vis te vangen. De dagoverwinnaar had 19 maatse vissen, eigenlijk niet slecht. Binnen enkele weken zullen de vangsten zeker aantrekken en niet alleen voor de Scheveningse kust.

Zondag, bootje eruit: Elk jaar een onderhoud aan de motor en de boot is vaste prik. Zondag dus even naar Zeeland om de boot eruit te halen. Aan de helling kwamen er enkele Deltavissers terug van zee. Ze hadden aan de R1 gevist op 13 meter diepte. De vangsten waren vergelijkbaar met de vangsten voor de kust van Scheveningen, wat schar en een enkele bot. Dichter bij is het nog minder. Verder op zee aan de Meerkerk, Westkapelle en de ZBJ moet je wel een leuk dagje kunnen vissen, al kan de vis ook daar klein uitvallen.

Stille aanbeten, hetgeen door het koude water en de paaizucht van de vissen komt, waren kenmerkend. Zoek binnenkort zeker ondieper water op, dit warmt sneller op en zorgt voor actievere vissen. Het is dan weer genieten van die felle aanbeten van schar, bot en hopelijk ook weer schol.

Verdere vangstberichten:

Op de Oosterschelde is het nog heel stilletjes. Aan de Vlietepolder zitten er wel wat gulletjes tot net geen halve meter hoorde ik van Kevin. Juist ankeren is hier wel de boodschap, op het talud op ca 20 a 25 meter diepte zit je wel goed.

Aan de R22 zat nog niet veel, een enkel scharretje of wijtinkje. Op de platen is er nog niet veel te beleven en zal je toch nog een maandje moeten wachten. In de Westerscheldemonding en de Belgische kust komt de trek van gul op gang, een echte ‘hit or miss’ visserij. Ze moeten gewoon passeren en je hebt een leuke vangst.

We zouden zeggen, trek erop uit en geniet van het eerste lentezonnetje, succes.

Grtz
Nico en Wim


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.