Hengeltje inwijden..

Een van m’n favoriete hengeltjes is een stCroix legend tournament, een prachtig licht stokje van 177 cm met een werpgewicht van 17 gram. Al durf ik er wel veel zwaarder mee te vissen. Niet goedkoop maar wat heb ik er al veel plezier mee gehad. Baarzen, snoekbaarzen, snoeken en zelfs zeebaarzen, pollak en gul. Met de plug of shad, het vist altijd lekker.

Een dikke snoek die voor de landing begon te rollen kortte hem al ’s in waardoor hij nog maar 166 cm is. Ik vis er met evenveel plezier mee, maar toch.. En toen er op het roofvisforum eentje te koop stond dacht ik, die is voor mij!
Het duurde een tijdje voor er daadwerkelijk een afspraak gemaakt kon worden voor de overdracht maar afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver. Toon, een bijzonder aardige vent, kon eindelijk weer ’s een dagje gaan vissen en zodoende ontmoetten we elkaar bij de trailerhelling. Na m’n kajak bewonderd te hebben nam ik het stokje van hem over en dat mocht natuurlijk gelijk mee. Hopend op een mooie inwijding..
Ik had ook een hengeltje meegenomen om mee te feederen. Dit wou ik ook weer ’s proberen om zo wat mooie aasvissen te vangen. Maar ja, op groot water even een stekje zoeken en wat aasvissen vangen is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij een jachthaventje zie ik wat symbolen op het scherm en ga ik het maar proberen. Ankertje uit en en een voertje maken. Even later gooi ik de feedermontage in het water, op hoop van zegen..
Na nog wat bij gevoerd te hebben wacht ik geduldig.. Maar even later gaat het toch vervelen en pak ik het blauwe stokje. Ik lig op een meter of drie water aan de rand van een talud. Het Fish impact shadje vliegt richting het ondiepe en ik vis het langzaam binnen. Eerste paar worpen gebeurt er niks, wel pak ik regelmatig wat vuil. Er staan nog veel waterplanten wat ik eigenlijk niet meer verwachtte. Maar het lijkt me niet ongunstig. Want even later krijg ik vlak voor de kajak m’n eerste aanbeet, hangen! Een klein snoekje is de dader en wordt naast de kajak onthaakt. In ieder geval van de nul af..
De volgende worp krijg ik meteen weer een aanbeet, beetje flauw maar als ik aansla voelt het behoorlijk massief. Dit is een betere en het blauwe stokje buigt tot in het handvat. Heerlijk om een dikke snoek te drillen op licht materiaal.. Na een paar runs is het beste er van af en haalt ze het ankertouw gelukkig niet meer. Even later mag ik poseren met een mooie 90-er..

Ik besluit om de feederhengel er maar uit te halen en lekker driftend te gaan werpen. Het duurt echter weer een tijdje voor er wat gebeurt. Als ik een taludje af vis krijg ik een felle tik en ook deze hangt weer. Deze voelt echter anders en ik hoop op een mooie baars..
Het is waar ik op hoopte, een prachtige krijger van het grote water.

Met 48 cm een PR evenaring.
Hierna krijg ik niks meer gevangen op het ondiepe en probeer ik het op dieper water. De bootjes zitten allemaal boven een meter of tien water. Hier is inderdaad vis op het scherm te zien al zie ik niet veel boven komen. Na een tijdje hou ik het voor gezien. Verticalen op 10 meter water, niet mijn ding..
Trollend met een dieplopende plug probeer ik wat veelbelovende stekken te vinden. Het leid echter tot niets.
En half de middag ben ik weer terug bij de eerste stek. Toch maar weer werpen..
De ingang van het haventje kijgt extra aandacht en na een tijdje komt er weer een snoekje kijken.
Ik zei al dat ik veel zwaarder durf te vissen als het 17 gram werpgewicht, en dus hang ik er een 6 inch saltshaker aan met een 15 grams kop. Hier gooi ik natuurlijk niet voluit mee maar een beetje voorzichtig kom ik nog best een eindje. Ik gooi deze richting het ondiepe en wordt getrakteerd op een ferme beuk. Hangen!
Een beresterke 85-er geeft goed partij maar moet toch ook opgeven en even poseren.

De zon zakt inmiddels richting de horizon en ik vaar richting de helling. De saltshaker trol ik over het ondiepe en er duikt nog een snoekje op vanuit z’n schuilplaats. Het laatste visje van de dag onthaakt zichzelf met wat hulp naast de kajak.
Voor ik het water afga geniet ik nog even van het vlakke water dat prachtig oranje kleurt door de zonsondergang.
Ik had er een foto van moeten maken…


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Ronald’s Visblog en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.