Haaien domineren de Oosterscheldemonding

Hey allemaal

Zaterdag werd een haaiensessie gemaakt samen met Kevin. Op dit moment lopen de haaienvangsten echt enorm goed en dag vangsten van meer dan  20 stuks per boot zijn momenteel mogelijk. Voor Zoutelande worden er echt grote bakken gevangen maar rond Neeltje Jans zijn de aantallen dan weer fenomenaal. Hoe de vangsten in het Steendiep weet ik niet, maar waarom zou je  een uur varen als je ze momenteel gewoon voor de deur ook kan vangen.

Thuis bereidden we ons al heel goed voor, de nodige onderlijnen werden geknoopt, alle aas werd besteld en aangekocht. Enkel het weer zou misschien een beetje minder zijn.
Om zeven uur arriveerden we in de haven van Colijnsplaat en konden al snel richting Roompotsluis varen. Eens we buiten vaarden verkoos ik om aan de zuidkant van de Oosterscheldekering te blijven, er zat namelijk een redelijke deining in de zee en met een afgaand tij tegen die deining en westenwind in, zou het wel eens hobbelig kunnen worden. Rond acht uur liet ik het anker zakken aan de buitenkant van de kering in de buurt van stek 24 van onze ‘stekkenkaart Voordelta’ op een 20 tal meters diepte. We gingen vandaag specifiek voor de grotere haaien en visten vooral met wapperlijnen en groter aas. De haakgrootte, en dat is heel belangrijk, moet je aanpassen aan het formaat aas dat je gaat gebruiken. Voor de zagers maatje 1 (Gamakatsu F314), voor de krabben, een kortstelige haak 2/0 (Mustad beak)en voor de hele inktvis een pennel-montage 3/0 en 5/0 onderaan (Cox’n Rawle). Als je je haak namelijk te klein kiest, zal deze bij een aanbeet niet inhaken en zal je de haaienbeet beslist missen. Kies zeker altijd voor stevige haken. Regelmatig hoor of lees je dat er mooie haaien verspeeld worden en dat is echt doodzonde.

We hadden steekzagers, weer netjes geleverd in de haven door Leo Bolier. Verder een half kilootje inktvis, wat scampi’s en wat krabben, die we thuis altijd op voorraad hebben.
Het afgaand tij zette al snel in en eigenlijk al na een kwartiertje kregen we aanbeten. De eerste haai was dan ook heel vroeg binnen, eentje voor Kevin.

De zagers, die we gebruikten op onze verzwaarde afhouder-onderlijn bracht de kleinere haaien aan boord. Bijvangst op deze hengel bestond uit een enkele schar, een horsmakreel en enkele kleine wijtingen.

De grootste haaien vingen we op de wapperlijnen met krabben en inktvis en eentje op scampi.

Ook met het opkomende water vingen we redelijk goed. We kwamen op een iets ondieper stuk te liggen en moesten iets verder van de boot vissen. Op die ondiepte lagen wel mooie scharren en een net maats tongetje, die onze zagers niet links lieten liggen.

De uiteindelijke dagvangst (alles was vandaag catch’n release trouwens) was een 30- tal scharren, 3 wijtingen, 1 tong, 1 horsmakreel en 22 haaien, ik 8 stuks en Kevin 14 stuks. De gemiddelde lengte van de haaien was tussen 70 en 85 cm en de grootste haaien waren dik in de 90 cm, een echte topdag!

De haaien zullen zich deze zomer zeker verder verspreiden in de Voordelta en op de Oosterschelde en als daar nog wat pijlstaartrog, hondshaai, zeebaars en mogelijk ruwe haai bijkomen, zijn de vooruitzichten werkelijk fantastisch.
Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.