Gewoon een fijn dagje relaxen op de Oosterschelde

Hey allemaal

Met de wintervis volop op de Oosterschelde zitten we vanuit onze thuishaven Colijnsplaat eigenlijk op 5 minuutjes varen al op enkele leuke stekken waar vooral wijting en schar goed te vangen zijn. Zo zijn we vorige week op enkele bekende stekken gaan proberen om nog eens te kijken of deze nog steeds leuk vis opleveren. Het is namelijk zo dat niet elke stek uit het verleden, altijd zijn visje oplevert. Door verschillende factoren zoals temperatuur, aas aanbod en stroming, kan dit nogal eens veranderen. Het blijft dus altijd wat zoeken en elke visdag blijft dan ook een avontuur.

Samen met Wim vertrokken we rond 10 uur naar onze eerste stek aan de SVC8 uit ons Oosterscheldeboek met de gedachte hier wat wijting en schar aan te treffen. Hier zaten vooral scharren waarvan de meeste echter ondermaats waren. Actief vissen bracht direct aanbeten op. Met het verkleinen van de haken en het veranderen naar fijne stalen of plastiek afhouders kwamen er dan ook snel enkele tripletten boven.

Deze visserij is zo leuk en simpel. Na de inworp uptide, lood laten zakken en daarna geef je nog extra lijn bij zodat de onderlijn tegen de bodem aan komt te liggen. Rustig je volgend aasje al op de rijgnaald zetten en dan de hengel in de hand en door enkele snokjes aan de lijn te geven breng je beweging in je onderlijn. Als dit geen reactie opbrengt begin ik zachtjes de lijn binnen te halen, zonder je lood los te trekken. 99 procent kans dat er dan een schar op je aas vliegt! Schitterende aanbeten, enkele keren herhalen en meestal brengt dat doubletten of tripletten vis op.

Na een uurtje of twee zijn we dan verder richting Neeltje Jans gevaren om het begin van de vloed op de Vlietepolder te vissen. Hier hoopten we op gul en de nodige steenbolken. Onderlijnen veranderd naar onderlijnen met grotere haken er op. Net als de eerste vloedstroom doorzette, lagen de eerste aasje stegen de bodem. Ik koos voor wapperlijnen, Wim voor stalen afhouders en beiden kregen we al snel beet van steenbolkjes. Die zijn hier alom tegenwoordig en kunnen je kans op een gulletje stevig verpesten. Zo ook nu, geen teken van gul, zelfs na steviger en groter aas te gebruiken. Wel kregen we er allebei een kreeft aan die beiden tijdens het ophalen onze haken los lieten. Wim ving ook nog een vijfdradige meun wat het aantal gevangen soorten op 4 bracht.

Het laatste stukje visdag visten we aan de R15-SVC2 op 13 m diepte waar we nog mooie wijting en schar vingen, evenals een leuk botje aan de wapperlijn.

Een mooi einde van de dag en net voor het donker was lagen we terug in de box. 50-60 vissen gevangen, 5 vissoorten en een zonovergoten dagje, kan het leven nog mooier zijn?

Vang ze.
Nico en Wim


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.