Geduchte conculega.

Prachtig gekleurde brutale baars
Gisteren avond en vandaag mijn geluk in de wonder schone Limburge beken weer eens beproeft. Raar om te zeggen, maar helaas bleven de voorspelde regen en onweersbuien uit. De beken kabbelden nu rustig voort, lage waterstand, weinig stroming. De wolken pakten zich s àvonds wel samen en er vielen wat spetters regen uit, maar dit veroorzaakten niet bepaald een verandering in de beek. Toch, zoals een echt visser beaamt, vol blijven houden. De beoogde en bevoerde stek voor een paar uur bevist, maar helaas geen actie. Toen met een stroomdobber 2bb en een 2 tal wormen op de haak het nog geprobeerd op een stekje, vlak onder de kant maar waar het wel diep en uitgesleten is. De wormen zijn nauwelijks uit zicht verdwenen of de dobber verdwijnt al. Beet, een mooie baars komt naar de oppervlakte en…los. Hmmm, snel een verse worm aan de haak prikken je weet maar nooit. Wederom duikt de dobber snel weg en…mis. Drie maal scheepsrecht en jawel, bij de derde aanbeet komt een mooie baars op de kant. Prchtig gekleurd, een plaatje. Terug naar mijn slaapverblijf voor deze nacht. Het regent nu lekker maar of het genoeg is?
De andere ochtend in alle vroegte naar de andere beek. Eerst een hennep tapijt met behulp van de baitdropper op de bodem leggen. Even alles tot rust laten komen, waaronder mijzelf, dan zorgvuldig een blokje kaas op de haak monteren. De montage ingeworpen en afwachten maar. Al snel komt een tik op de hengeltop, gespannen wachten op de rest wat komen gaat….Niets dus, het blijft stil. Kwartier, half uur, inmiddels bijna anderhalf uur later en nog steeds niets.

Een puntgave barbeel van 60 cm.
Dan, uit het niets een keiharde aanbeet. Barbeel! De hengel gaat vervaarlijk krom, maar de Harrison en centrepin weten de uitvallen makkelijk te pareren. Even later gleidt een mooie puntgave barbeel het net in. Snel wat foto`s maken, de rolmaat geeft 60 cm. aan. De barbeel krijgt zijn vrijheid weer. Afwachten wat de stroming nog meer voor mij in petto heeft. Het werd wachten en wachten met maar af en toe wat tikjes op de top. Tijd voor onderzoek. Gewapend met hengel, net en wat voer op zoek naar barbeel.

Een schitterende ijsvogel op zijn visstekkie.
Na een paar minuten vind ik de oorzaak van mijn tegenvallende vangsten al. Er zit nog iemand te vissen een conculega e niet de minste. Ik loop in groene kleding om niet op te vallen. En die andere…die die zit daar met een hemelsblauwe jas met knal oranje accenten te vissen. En nog vangen ook. Maar deze conculega mag zo veel vissen als hij/zij wilt Het betreft een ijsvogel! En niet een die bij de eerste de beste beweging wegvliegt, maar een die rustig blijft zitten, even naar mij kijkt en verder gaat vissen. Geweldig! Een prachtige ervaring om zo een ijsvogel enige tijd van dichtbij te werk te zien gaan. Dit soort dingen maakt de beleving van het vissen nog mooier.