Gedachten zijn krachten.

Een karper uit een ver verleden gevangen in zijn tijdelijk verblijf.

Als je op zoek bent met een fotocamera in je hand naar konijnen dan is het handig in een gebied te gaan zoeken waar veel konijnen zich vertonen. bijvoorbeeld in een uitgestrekt gebied met grasland.weiland na weiland speur je af naar hun aanwezigheid.
hoe opener het gebied hoe groter de kans ze te vinden. Maar bij het minste onheil zijn ze allemaal vertrokken..

Regelmatig bezoek ik een zeer helder water, het is daar soms zo helder dat ik mijn aas op een meter diepte gewoon zou zien liggen. In een omtrek van zeg 10 meter kan ik overal op de bodem kijken. Meestal zie je geen enkele vis zwemmen op een paar brutale baarsjes na. met wat lokvoer lukt het soms wat karper op de plek te krijgen.

Een aantal karpers zijn aan het azen met behoorlijke vertroebeling tot gevolg.
Het moment om zeer voorzichtig het aas neer te leggen.

Een karper komt met het aas in de bek naar boven met gevolg dat de pen plat komt te liggen. De welbekende opsteker is een feit.. aangezien ik een bloedhekel heb aan die opstekers wacht ik tot een beter moment van aanslaan.

De buit is binnen en ondertussen kan de camera worden klaargezet.

Wat ik eigenlijk probeerde te vertellen is dat als ik vis in helder water de pen alleen maar te water gaat bij zichtbare activiteit van karper…het zou raar zijn in helder water ergens te gaan vissen als je geen vis ziet..

Aangezien ik meestal ook nog gebruik maak van een fiets kan het gebeuren dat ik binnen een half uurtje weet of het zin heeft om door te gaan.

Andere wateren waar het zicht nihil is zouden stekken kunnen hebben die eveneens karperloos kunnen zijn maar omdat zichtbare indicatie ontbreekt ga je meestal toch een poosje proberen.. maar er zijn nog een aantal factoren die dan de aanwezigheid van karper verklappen. Leuk misschien om in een volgende blog daar wat dieper op in te gaan.

PS; Een potje met geluk.

Langs het water staan wat bomen een heesters waarvan sommige noten maar andere ook vruchten dragen.

Als een soort “natuurlijk” voedsel komen er veel op de grond maar ook in het water terecht.
Daarop inspelend heb ik mij eens een potje harde mais op sterk water aangeschaft.
Het was een product wat om onverklaarbare reden onverkoopbaar was geworden.
Een bekende Engelsman sierde met zijn hoofd het etiket op het potje wat sterk was afgeprijst. De inhoud deed mij denken aan de vruchten die in het water vielen..

Ik kan jullie verklappen dat er ondertussen zeker 30 karpers zijn gesneuveld aan de harde korrels uit het potje. het bijzondere is dat de inhoud niet verzuurd of beschimmeld.

Groeten Hans


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Hans Koeslag en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.