Fraaie 70-er

Vandaag stond weer in het teken van de zilveren stekels. Eigenlijk zou ik een maat meenemen om hem kennis te laten maken met het kajakvissen. Deze zegde echter af wegens lichamelijke omstandigheden. Dus maar alleen op pad gegaan. Om een uur of 8 ging ik het water op om vervolgens kilometers te trollen zonder enige activiteit. Nadat ik dan eindelijk een aanbeet krijg schiet deze meteen weer los.. Er gaan weer een paar uur voorbij en dan ben ik eindelijk van de nul af, een klein baarsje mag zonder foto weer terug.
Ik ben ondertussen weer op de terugweg en doordat het bijna laag water is kan ik ternauwernood nog net het geultje bereiken tussen twee drooggevallen zandplaten. Hier zie ik opeens wat sterntjes duiken en dat is natuurlijk een goed teken. Werpend met een oppervlakte plugje krijg ik aanbeet na aanbeet. Het zijn geen grote vissen maar op een metertje water met je kajak tussen de jagende baarzen zitten is big fun!
Ik haak ook nog een grotere vis die helaas net voor de landing lost, centimetertje of 55. Helaas..
Zonder foto’s maar met een leuke sessie achter de rug ga ik half de middag van het water af.
Op naar de volgende stek want ik ben er nog niet klaar mee..
Het plan is om dichter bij huis nog wat ondergelopen strekdammen te gaan bestoken. Zo gezegd zo gedaan en om een uur of 5 vliegt de plug weer door de lucht. Zonder resultaat overigens.. Het stroomt ondertussen als een malle en ik probeer een andere tactiek. Een yo-zuri deep-diver gaat aan de speld die ik langs een talud sleep. Doet het ook niet. Ik doe nog een paar worpjes naar de kant en probeer het nog een keer. Nu een bomber long a. En dan gebeurt het. Tik.. Dzjieet!! In de volle stroming haak ik een serieuze vis, de slip staat zwaar afgesteld maar moet toch z’n werk doen. Gelukkig maar want deze zou alles aan gort trekken.
Ik vaar snel richting dieper water en kan de slip wat losser zetten, weer vliegen er meters lijn van de spoel. Wat een geweld! Na nog een paar runs en wat gesleur van mijn kant komt ze richting het oppervlak en glijd ze in het netje. Whoehoe, grootste van het seizoen ligt in de kajak!

Ik had ’s middags al contact gehad met Daan die z’n 3e geweldige PR van het weekend had gevangen. Maar nu kon mijn weekend ook niet meer stuk!
Nadat ik deze schoonheid weer de vrijheid had gegeven kwam er een onheilspellend luchtje aan en ben ik veiligheidshalve maar even het water af gegaan. In de auto even gekeken of de foto’s zijn gelukt. Yes, er zitten een paar goeie bij!
Nadat de onweersbui over was getrokken en de wind enigszins was gaan liggen kon ik het water weer op.
En al vrij snel had ik een paar kolken achter de super spook, maar pakken ho maar.
Een heel arsenaal aan pluggen gaat er vervolgens aan de speld maar op een aanbeet na krijg ik niks gehaakt.
Dan moet de illex chatterbeast het maar doen. En na een aantal worpen gebeurt dan toch wat ik eigenlijk niet meer verwachtte. Als ik de plug weer even stil leg word ie vol gegrepen, hangen! Het is geen monster maar vis op de oppervlakte plug is altijd net iets specialer..

Blijft het bij deze dan? Nee, al vrij snel volgen nummer drie en vier waarna ik genoodzaakt ben om het water af te gaan.
Er komt weer een fraai luchtje aan…


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Ronald’s Visblog en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.