Enorm veel vis in de Westerscheldemonding, onze vierde expeditie met Wiesje op 18 oktober 2015

Hey allemaal

Het begin van een prachtige dag

Gisteren, zondag, verzamelden we weer met een groepje enthousiaste vissers op de kade aan de sluis in Vlissingen. ‘Het Wiesje‘ pikt ons daar zoals gewoonlijk op rond acht uur en de woorden van Hank lieten niets te wensen over: ‘Als jullie er vandaag geen vangen, dan schep ik ze d’er gewoon in!’
Er zit al enkele weken een enorme hoeveelheid schar en wijting in de Westerscheldemonding. Aangezien we enkele goede stekken zouden bezoeken voor ons volgende boekwerk, maakten we een strijdplan op waardoor we drie stekken zouden aandoen. Eentje met een vraagteken qua visvangsten, eentje met een dikke zekerheid van visvangsten en eentje waar wel eens een verrassing zou kunnen gevangen worden.

Tijdens de heenvaart was het weer gezellig keuvelen tussen het de verschillende vissers, waarvan er al enkelen mekaar goed begonnen te kennen. Nieuwkomers op de Weterscheldequeeste vandaag waren Tonny en Patrick. Verder Waren Roland, Leo, Fons, Herman en Arnaut er weer bij. Wim zou vandaag een keer meevissen in de plaats van een late afzegger.
De eerste stek lag op een half uurtje varen en we ankerden op 6 meter diepte. Hetgeen opvalt als je een groepje hengelaars bij elkaar zet, zelfs na een uiteenzetting van welke visserij er te verwachten is, is dat er veel verschillende onderlijnsoorten gebruikt worden. Stalen afhouders, zwart plakstiek, verzwaard, niet verzwaard, parels en/of twisters boven de haken en verschillende haakgrootten.
Al snel na het inwerpen kwamen de eerste vissen boven, mooie schar en wijting wisselden elkaar af. De wijting was echter meest onder de maat, maar de maat en hoeveelheid schar maakte dat wel goed. We begonnen op het einde van de eb en de stroming viel eigenlijk redelijk snel in.

Alternatief voor milieuonvriendelijk lood voldeed perfect!

De vangsten bleken nu nog beter te gaan en er kwamen zelfs enkele mooie botten boven, vooral aan de bovenste haken.


video

Na een uurtje of twee was het voor Hank niet voor de hand liggend en zeker a-typisch voor een charterschipper om deze goede stek te verlaten en onze tweede stek van de dag aan te doen. Hier lag zowaar een heel armada aan vissersbootjes en we ankerden hier tussen op een goede 10 meter diepte.
De ebstroom liep hier nog heel goed en de vangsten van mooiere wijtingen maakten dit ook een leuke stek. Tijdens de kentering bleef de schar doorbijten, en zeker met de Herne Bay spreader ging het nog heel snel.

Fons kon uiteindelijk de grootste wijting van de dag vangen 

Onze derde stek van de dag bezochten we net voor de vloedstroom doorzette, een stek dichter bij de haven. Eigenlijk een ‘slecht weer stekje’, maar daar was vandaag niets van te merken. De poolpakken mochten voor de middag al uit en ,naar verluid werd de schipper zelfs in onderbroek gesignaleerd!
Uiteindelijk konden we hier de dag uitvissen en ook hier was de vangst vooral schar en wijting. De verrassings’gul’ konden we niet strikken, al kwamen er wel twee noordzeekrabben tot bij de boot.

Tijdens de terugvaart kon Fons de prijs voor de grootste wijting in ontvangst nemen ter beschikking gesteld door Hengelsport Robbyfish.
Al bij al een zeer visrijke en weer heel leerzame trip. Bedankt Hank. Tot binnenkort!

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.