Eindelijk een geepsessie

Hey allemaal

Na al enkele keren uitstellen ivm te slecht weer en/of te weinig tijd, hebben we vorige week een geepsessie kunnen doen op de Oosterschelde.  Enkele weken geleden werd er al rubby dubby gemaakt en ingevroren in blokken van 1 kilogram. De samenstelling van de rubby dubby bestond uit makreel, haring, zemelen, sardienolie en makreelolie. Als aas hadden we wat kweekzagertjes en zalmbuiken bij ons.

Samen met Tonny vertrok ik vanuit Colijnsplaat over een spiegelgladde Oosterschelde richting Zierikzee. We ankerden aan de kurkenol, waar redelijk veel fuiken lagen en het ankeren er niet simpeler op maakten.

Na een tweede poging lagen we dan toch redelijk tussen al die boeien en konden we eraan beginnen. Hengels uit, rubby dubby uit en al snel volgde de eerste aanbeet. Twijfelachtig en heel voorzichtig beet de geep aan.

Geen overtuigende aanbeten met springende geep rond je dobber maar eerder zachtere trekjes op je hengeltop. Hengel in de hand, gecontroleerd lijn geven tijdens de aanbeet en zo lukte het om die eerste geep te vangen.
We kregen eigenlijk veel beet, maar wat het juist was, weet ik niet, maar echte jacht zat er niet in. De meeste aanbeten kwamen in de voormiddag op de zagers.

Rond elf uur kregen we een felle bui over ons heen, die toch een tweetal uurtjes duurde, de stroming viel dan ook weg en we hadden even rustig de tijd om wat bij te praten en te overleggen wat we met de vloed zouden doen: hier terug ankeren of naar de zuidkant van de Oosterschelde op een andere stek.
We probeerden eerst op een ondiep bankje voor Colijnsplaat, maar troebel water en na een half uurtje geen aanbeet, deed ons naar een derde stek verkassen.

Voor een dammetje west van Colijnsplaat ankerden we en intussen was de zon ook van de partij. Hier konden we nog enkele gepen vangen, maar ook hier die twijfelachtige aanbeten en daardoor veel missers. Het viel wel op dat nu de zalm voor meer aanbeten zorgde.
Uiteindelijk met een leuke klus geep naar de haven gevaren waar we het besluit namen dat er op de Oosterschelde toch wel wat veranderd is tegenover enkele jaren terug. De trend was toen al zichtbaar, maar heeft zich blijkbaar nog verder gezet. Wil je nog een maaltje vis vangen op de Oosterschelde, dan zul je je materiaal moeten verfijnen en lichter moeten vissen.

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.