Een leuke ervaring … op zoek naar stekken op de Oosterschelde

Verslag van- en voor beginnende bootvissers Voordelta en Oosterschelde

Geschreven door Gerard en Rynald van Hunnik

Beste Collegavissers,

Als ervaren bootvissers (zoetwater) doen we graag verslag om onze vissessie op het zoute met jullie te delen.

 Gezien we meer dan twee uur met onze boot moeten afreizen hebben we er voor gekozen om er een vissessie van twee dagen -5 en 6 augustus- van te maken.
Overnachten kan op een minicamping of op de boot.
Gekozen werd voor de Roompot Marinehaven te Kamperland met goede faciliteiten zoals een prima (niet getijdeafhankelijke) trailerhelling, passantensteiger, douche etc. Gelegen op enkele kilometers afstand van de Roompotsluis en direct aan de Oosterschelde mocht het weer het niet toelaten de Noordzee op te gaan.
  
 
Maandag 5 augustus bleek niet geschikt om de Voordelta op te gaan en kozen we ervoor op de Oosterschelde te blijven.
Eerst bij de Zeelandbrug gevist op zeebaars, vervolgens geankerd halverwege Colijnsplaat en Kamperland. Op beide stekken helaas geen aanbeten.

Dinsdag 6 augustus in een woelige Oosterschelde geankerd nabij de GVR11 op ongeveer 15 meter water. Hier vingen we een aantal zeebaarzen en kwamen in gevecht met vermoedelijk een haai of rog die we verspeelden aan de wapperlijn.
Wat een geweldige ervaring die dril!
In de middag nog even doorgevaren richting de Hammen onder heerlijke omstandigheden in de zon. Helaas geen aanbeet, maar wat een genot op het ruime sop!
 

 
Onze ervaring; zonder de informatie uit de boeken De Voordelta en De Oosterschelde ben je nagenoeg kansloos, je weet niet waar en hoe te beginnen. Deze informatie geeft goede richtlijnen over vismethodes, jaargetijden en de op dat moment te verwachten vissoorten.

De Dragonfly fishfinder met gps (inclusief Navionicskaart) bleek een must bij het vinden van de gekozen lokaties en het terugkomen tijdens Eb. De aanwezige marifoon geeft een veilig gevoel.

Ankeren ten opzichte van de gekozen locatie is wat lastiger maar oefening baart kunst en is duidelijk in de genoemde boeken beschreven.

Onze Shetland 536 bleek opnieuw zeer stabiel en geeft ons nog meer vertrouwen, zeker in deze omstandigheden.
Voorzichtigheid blijft geboden.

De Suzuki 70 pk EFI is zeer zuinig en betrouwbaar maar beschikt onder deze omstandigheden over een minimaal vermogen voor deze boot.

Eenmaal geproefd aan deze vorm van visserij en je bent verkocht!

Veel visplezier!

Gerard en Rynald van Hunnik
Bedankt voor jullie verslag, dat komt uit de praktijk en geeft ons een beeld wat de beginnende visser op het water ondervind.
Hopelijk hebben jullie nog veel succes en kunnen we nog meer van deze mooie verslagen posten!
groeten
Wim & Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.