Dover, zelfs binnen in de haven een mooie visserij!!!

Hey allemaal

Maandag weer een dagje naar Dover geweest. Ons doel was te driften over de Varne Ridge op tarbot, maar de beroepsvissers hadden de voorgaande week alles mooi ‘opgekuist’ en tot enkele dagen geleden werden er met moeite 2 stuks tarbot gevangen per boot. Omdat dit toch bitter weinig is, was dit al geen optie.
Volgens het weerbericht zouden we nog net onze dag kunnen uitvissen, alvorens een zuidenwind van 6 tot 8 zou opsteken. Bij vertrek in Antwerpen regende het en stond er stijve bries uit het noordwesten. We vreesden al voor het verdere verloop van de visdag, maar bij het uitrijden van de Kanaaltunnel was er geen wolkje meer in de lucht en nog belangrijker, er stond vrijwel geen wind. De zee lag er dan ook heel strak bij.
De dag tevoren had Andy als alternatief op anker gevist en had leuke gul gevangen, geen grote aantallen maar met de grootste een kilo of 7, een goed vooruitzicht. Verder werd er veel wijting, steenbolk en heel wat doggies gevangen. Onze stek lag op een uurtje varen, iets zuidelijk van Folkestone. Hier ankerden we op een 22 meter diepte en begonnen te vissen. Als aas hadden we zeepieren, inktvis, makreel en sepia. De onderlijnen die we gebruikten waren ofwel een wapperlijn van 60/00 met een pennelrig van haken 4/0 of een paternoster met stalen afhouders van 30 cm met hierop haken 2/0 of 3/0, eventueel met wat kralen boven. Het doel was natuurlijk de kabeljauw, met een redelijke kans op een mooie zeebaars, toonhaai of conger. Geen van dat alles konden we vangen tijdens de eerste uren en we vingen enkel wijting, steenbolk en heel veel hondshaaien. Tegen elf uur zouden de vloed doorzetten en dat was het aangewezen getij voor die stek. Rond die tijd stak er echter ook wind op en niet zo’n beetje, op een half uur tijd werd de zee snel ruwer en de schipper besliste om dichter bij de haven te gaan liggen. Al tijdens het binnenvaren beslisten we echter dat het  veiliger zou zijn om binnen de muren te gaan liggen. We visten vroeger al eerder binnen de havenmuren en konden toen altijd wel wat vis bijeen sprokkelen.
We ankerden op een 8 a 10 meter en begonnen eigenlijk vrijwel goed te vangen. We hadden onze onderlijnen natuurlijk een tikkeltje gewijzigd en we kozen voor haken maatje 2 op een gewone bootonderlijn (stalen afhouders) en voor de Herne Bay spreader. Ook hier mooie wijting, kleinere steenbolk en dwergbolk, wat doggies. Aan de stuurboordzijde van de boot werden zelfs enkele maatse en ondermaatse zeebaarzen gevangen en één bot.  Als aas gebruikten we zeepieren soms afgetipt met een klein stukje makreel. Rond een uur of drie viel de beet weg en werd er sporadisch nog een enkel visje gevangen. Na een half uurtje hebben we dan ook besloten om deze zonnige, toch wel winderige dag af te sluiten. Na 5 minuten varen konden we al aan wal gaan en onze terugreis aanvangen. We hadden niet de hoofdvogel afgeschoten, maar er zijn dagen dat je voor minder vis weg gaat. Ikzelf bijvoorbeeld had een 20 maatse wijtingen, zeker zoveel ondermaatse, een 20 tal  steenbolken waarvan enkele mooie maatse, 3 zeebaarzen en een bot. Verder heb ik zeker een 15 tal doggies gevangen.
Volgende afspraak met Andy is volgende week, hopelijk zit er dan weer wat tarbot en kunnen we wat bijzondere vangsten  boeken.
Grtz
Nico

Hieronder wat foto’s van de dag:
Mooie zonsopkomst

een deel van het aas voor de dag dat ontdooit

Spiegelgladde zee bij het uitvaren

onmiddellijk actie

Mooie visjes toch, niet?
pennel met ‘mixed bait’, sepia, inktvis en zeepieren
Stilte voor de storm???

Een kwartiertje later, ZW 5 a 6 en een snel opbouwende zee
‘veilig’ in de haven met zicht op Dover Castle

Een boot met motorproblemen komt de haven binnen
Verschillende zeebaarsjes

veel maar soms ook kleine vis

Altijd wat bedrijvigheid in de haven

Het ruwe water aan de zuidelijke haveningang, putten van vier meter en meer
How is this for a background?

resultaat van een uurtje vissen

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.