Dolle stier

 

Het is 28 mei, laatste dag van de Hemelvaart vakantie. Een paar werkelijk schitterende dagen gehad. Volop zon, weinig wind, graatje of 25/30. Geweldig, behalve de vangsten. Die blijven tegenvallen. Donderdag een dikke brasem en na een lange dril van een karper op te splitcane blijf ik teleurgesteld met een wapperend lijntje zonder haak vertwijfeld staan aan de waterkant. Dan nog de nodige missers.
De moed weer bijelkaar geraapt. Op wat mais korrel verspeelde ik de karper. Daar ga ik maar mee beginnen vroeg in de ochtend. Op 2 plaatsen wat handen mais in het water geworpen. Het wachten kan beginnen. Diverse karpers zie ik aan de oppervlakte happen naar van alles wat er maar in het water zweeft. Een karper zwemt over mijn voerplek en zwemt snel door naar een bed met waterplanten. De paaidrift is nog niet weg.Inmiddels al een paar keer op beide voerplekjes gevist maar niets. De vertwijfeling slaat toe. Her en der zwemmen er karpers rond, maar geen van allen is geinteresseerd in mijn maiskorrels. Dan maar inpakken en het een stukje verderop gaan proberen, je weet maar nooit. Aangekomen op de nieuwe stek zie ik tot mijn verrassing enkele bellen plakkaten. Geen wormen bij me, mais is niet zo geweldige optie. Een halibut pellet op de hair zal uitkomst moeten bieden.

Bij de eerste bellenblazer voorzichtig ingegooid. Het pennetje gaat omhoog, omlaag en…. een grote golf en een dikke rug die in de diepte verdwijnt is al wat rest. Volgende plakkaat proberen. Niets, de vis zwemt verder. Nogmaals proberen en nogmaals. Inmiddels weet ik hier van waar de kop van de vis is. Nogmaals leg ik in in het pad van de vis. Deze begint weer bellen te blazen tijdens zijn gevroet in de bodem naar voedsel. Dan weer tik tik tik en weg is de pen. Ik tik aan en mijn spatrechte Flexfloat hengel staat in stand hoepel. De karper is gehaakt en gaat er als een dolle stier vandoor. De karper neemt een lange run. Ik probeer met de Trudex centrepin de vis af te remmen. Het lukt met moeite. Na een meter of 40 gaat de vaart er gelukkig uit. Op afstand wordt er een robbertje gevochten. Dan gaat het roer om, de karper komt met volle vaart weer terug zwemmen. Met moeite kan ik het indraaien bijhouden met de centrepin. Op korte afstand gaat het gevecht verder. Langzaam krijg ik het gevoel dat ik ga winnen. Het karpernet met de extra lange steel wordt in stelling gebracht. Na nog wat vertwijfelde runs weet ik de karper naar het net te dirigeren. Pfff de karper zit in het net. Snel de kamera in orde maken voor een paar foto’s. Ik til het net met de karper erin uit het water…oefff… dat gaat richting 30 pond. Na meting meet de vis 84 cm en weegt 13.5 kg. Na de foto’s gemaakt te hebben gaat de karper weer terug het water in. Na even bijgekomen te zijn zwemt deze rustig weg.
Wat een dag, wat een vakantie, geweldig!


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van Rieg’s vis weblog en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.