Dikke oktober baarzen.

Afgelopen week wind, regen en vroeg donker, geen prettig visweer dus maar even gewacht op het weekend en hopelijk wat beter weer.
Zaterdag een enkel buitje en bewolkt weer, een zuidwesten wind van ca. 4 a 5 bft. ideaal weer voor de zeebaars.
Reden genoeg om de pluggen voor deze dag te selecteren en de rest van het materiaal in de auto te laden, gezien de wind en stek wat forse duikende pluggen en uiteraard de Gunfish 110, die gaat altijd mee.
Aangekomen op de stek bleken de golven toch wat fors voor de oppervlakte visserij, toch maar even proberen, al vlot een flinke kolk achter de plug en even later een baars die half uit het water kwam, helaas mis, gezien de zig zag beweging van de plug en ook nog eens de deining van de golven was het zo goed als ondoenlijk voor de baarzen om de plug te grijpen, dat moet anders !
Na nog een misser op de gunfish deze maar gelaten voor wat hij was en snel een Feed Shallow aan de speld, enkele minuten later was het wel raak, een forse aanbeet waarbij even de slip beroerd werd leverde een opvallend dikke 50er op, een schitterende en krachtige najaars-baars. Kort na elkaar volgde er nog enkele maatse vissen, allen donker getinte baarzen in topconditie, baarzen van ca. 45 a 50 cm.Op de ondiepe stek waar ik met opkomend water begon stond zo,n 3 uur voor hoogwater stond amper een meter water, al diverse malen was de Feed Shallow zeer succesvol op dagen dat de oppervlakte visserij geen optie was door te veel wind.
De Tackle House Feed Shallow is een zeer ondiep duikende plug die slechts 5 tot 30 cm onder het oppervlakte water loopt, de actie is uniek, hij rolt amper maar laat een scherpe zig zag beweging zien, stroming en of veel wind zijn amper van invloed, sterker nog, juist bij een forse stroming is de actie optimaal.
Door een magneet systeem wordt het gewicht tijdens de worp naar de staart van de plug verplaatst, zelfs bij een stevige wind op de kop werpt de Feed subliem.
In Frankrijk, de Kanaal eilanden en de westkust van Engeland wordt de Feed veelvuldig ingezet, aldaar heersen helse stromingen die over de ondiepe rotsbodems gieren, de Feed Shallow tezamen met de Tide Minnow van Duo zijn onder extreme omstandigheden zeer succesvol


Na een aantal mooie vissen werd het minder met de aanbeten naarmate het water steeg, tijd om over te schakelen naar wat dieper lopende pluggen.
De Megabass Vision in de kleur Akakin (oranje-goud) maakte direct een einde aan de stille periode, de tweede worp met deze plug leverde weer een prachtbaars op.
Zo,n uurtje voor hoog gekozen voor de nog iets dieper duikende Rapala X-Rap 10 cm. in een soortgelijke kleur als de Vision, na enkele worpen een forse beuk a la vastloper.
Deze illusie was maar van korte duur, de spoel van m,n Certate moest meters lijn prijsgeven, een kromme hengel en gierende slip, aan de andere kant een veel krachtigere vis dan de andere baarzen.
Na een aantal zeer krachtige runs ging mijn vermoeden uit naar een 70er, het een en ander werd bevestigd door een enorm dikke rug die plots aan de oppervlakte verscheen, snel de hengeltop iets naar voren, dergelijke vissen hou ik het liefst zo lang mogelijk onder water, aan de oppervlakte wil dit slag baarzen door hevig kopschudden het kunstaas nog al eens lossen, onder water wordt het kopschudden minder heftig door weerstand.
Enfin, na minuten ebde de kracht weg en was het mijn beurt, na een enerverende dril kon de vis geland worden, geen 70er maar een opvallend hoge en dikke beauty van 66cm, een zeer compacte massieve baars was de schuldige van een heerlijke strijd.


In totaal een 9-tal baarzen gevangen waarvan 8 ruim de maat gepasseerd waren met als koploper de 66 cm. lange “krachtpatser”
Alle baarzen waren opvallend hoog en dik en leverde meer dan prachtige sport, wel doorvoedde exemplaren klaar voor de reis naar het zuiden, wel hoop ik dat ze daar nog even mee wachten.
Gezien de nog hoge watertemperatuur zal dat nog even op zich laten wachten, alhoewel in me realiseer dat het einde van het seizoen 2009 in zicht is.
Maar goed daar denken we nog maar even niet aan, de afgelopen week zijn er in het Europoort gebied diverse 10+ ponders gevangen en terwijl ik dit berichtje tikt ontvang ik een mailtje van een Belgische sportvriend die afgelopen week een meer dan schitterende baars wist te vangen van 76 cm.
De kansen liggen dus nog zeker open voor nu !