De zeelt is er al vroeg bij..


Vandaag op m’n vrije dag eens een vis sessie ingepland. Eerst maar eens wat betere voorbereidingen getroffen dan wat vorige sessies. Meer materiaal meegenomen, goed voer, voldoende maden enz. Aangekomen bij het meertje in Portugaal eerst even genoten van de natuur, van alles heeft de winter weer overleefd. Ik hoor direkt een tjiftjaf, er kruipt een dikke hommel de grond in, een pad zwemt langs en… jawel de ijsvogel heeft ook de winter overleefd.

Genoeg gedagdroomd…vissen ! Eerst met de katapult enkele cups met maden, hennep en pellets een meter of 15 uit de kant schieten. Een meter of 10 naar rechts wat Frolic brokken te water gelaten even als 2 stekken links en rechts van mij. Al snel komen de eerste voorntjes op de kant met de brasemhengel gevolgd door wat grotere voorns tot een ruisvoorn van een centimeter of 20 toe. Dat gaat de goede kant op. Inmiddels zijn de maden op de haak “schuifmaden” geworden. Een leeg velletje schuift verder op de haak en een nieuwe made gaat op de haak. Een aantal lege velletjes en 2 maden zetten de vissen er telkens weer toe om in de haak te bijten.
Op de karper hengel nog weinig actie. De hengel gebouwd op een Flexfloat blank en een ABU C4 molen, vormen mijn nieuwe “wapen” dit jaar. Na een uur eens op de stek recht van mij proberen of daar wat leven is. Niets dus….na een kwartier de andere kant eens proberen. Hier gaat weer de Frolic brok op een hair met een Korum bait screw te water. Het gaatje in de Frolic vul ik op met brood dat ik er vast in druk, tezamen met de baitscrew, hiermee blijf de brok perfect zitten.

Na links van mij de brok ingegooid te hebben op de andere voerstek blijf ik nog even kijken of er wat actie is. Niets…. Ik besluit de lijn wat uit te lopen om vanaf de maden stek het een en ander rond mijn pen in de gaten te houden vanuit mijn ooghoeken….. dacht ik. Maar het hoeft al niet meer, want voordat ik kan ga zitten zie ik mijn pauwpen langzaam wegglijden. Aanslaan !! Direkt voel ik een bonkende vis aan de andere kant, geen karper of brasem maar een zeelt dan kan niet missen. Na een paar minuten drillen komt de zeelt onder de kant en gaat het net in. Een brede grijns verschijnt op mijn gezicht.
Een beter begin kan ik zo vroeg in het voorjaar niet wensen. Na meting blijkt de zeelt 53 cm. te meten. Na wat foto’s genomen te hebben gaat de zeelt weer voorzichtig te water.
Er volgen nog wat voorntjes en een dikke brasem. Dan wordt het weer tijd om in te pakken. Op naar de Visma