De trend zet zich door, tong blijft moeilijk dit seizoen…

Hey allemaal

De vorige weken zijn we twee keer op de tong geweest, de ene dag ging Joery vanuit Zeebrugge en viste in het gebied ten noorden van Zeebrugge en de tweede dag ging ik met Wim vanuit Breskens en wij visten voor de kust van Cadzand.

Joery maakte er een vroege start van en zo rond de klok van 5 uur lag de boot al in het water. Het was rond 5u30 hoog water en zo kon hij nog een deel van de vloed meepakken. Als de tong dan op de stek zit heb je al een goed idee van wat de de dag kan brengen. Het afgaand tij is meestal beter en zo kun je je dus opmaken om een heel tij op een goede stek te vissen. Er zaten veel krabben en de anderhalve kilo zagers zou wel voldoende moeten zijn om de dag uit te vissen. Onderlijnen van dienst waren rode plastiek afhouders en weegschaaltjes.

De eerste stek bracht 6 tongen op, maar geen al te grote en er werd tijdens de kentering naar een stek voor Knokke verkast. Het was hier al lekker druk en we hebben ons bij de hele vloot bootjes geankerd. Deze stek op 6 meter water bracht direct al tong op, en geen kleintjes. We hadden ons echter een beetje miskeken en lagen ca 15 meter in het verboden gebied te vissen.

Gelukkig kreeg ik alleen maar een aanmaning van de politie, die overigens heel snel ter plaatse was. We  kozen we voor een derde stek aan de meetpaal.

Gelukkig zaten we hier ook op een goede plek en konden we leuk vissen om zo uiteindelijk met 28 tongen, waarvan 18 maatse de dag afsluiten.
Vorige week gingen Wim en ik dan vanuit Breskens op tongenjacht. De krabben waren volgens Joery heel actief en wij voorzagen ook anderhalve kilo zagertjes en nog wat tappen als back-up.

Het zeetje was toen we buitenvoeren nogal woelig en we besloten om voor de kust van Nieuwvliet tegen het talud op een 7 tal meter te ankeren. ik experimenteerde wat met verschillende onderlijnen. Ik deed dit door enkele extra onderlijnen klaar te leggen en deze beaasd klaar te leggen.

Zo wisselde elke onderlijn gedurende de hele dag van hengel en ook positie/aasaanbieding. De krabben waren heel actief en elke 15 minuten waren de haken kaal gevreten. Regelmatig konden we wel een tong bovenhalen, geen al te grote, maar wel allemaal maatse. Wim ving ook nog twee botten op dat ene ondelrijntje met parels op en verder kwamen er met het afgaand water enkele wijtingen boven.

Uiteindelijk konden we met 14 tongen terug naar Breskens varen. Ook weer geen vetpot, maar voor dit seizoen zijn deze aantallen op een dag blijkbaar normaal. Hopelijk kunnen we in augustus iets meer tong verwachten, al vrees ik hier eigenlijk voor.

Hoe verliep het experiment?
De onderlijnen die gebruikt werden, waren de volgende:
getorste stalen afhouders, haaklijn 5.6 kg en haakje 6, model aberdeen
rode MKS afhouders, haaklijn 5.6 kg, en haakje 6, model aberdeen
wapperlijn, haaklijn 9.1 kg en haakje 4, model aberdeen
een weegschaaltje, haaklijn 9.1 kg, haakje 4, model aberdeen
verzwaard stalen afhouders, haaklijn 9,1 kg, haakje 4, model aberdeen
fijn stalen afhouders, haaklijn 5.6 kg, haakje 6, model aberdeen
zwarte plastieken afhouders van Fox, haaklijn 9.1 kg, haakje 4, model aberdeen
alle haaklijntjes waren Amnesia clear.
uiteindelijk kwam met de vloed al mijn vis boven op de wapperlijn en met het afgaand water kwam alle vis boven op de rode MKS afhouderlijn, ook de wijtingen die toen gevangen werden.

Er was één uitzondering,één tong op de zwarte plastieken afhouders. gedurende de hele dag. Toch iets om over na te denken, want dit resultaat is echt wel overtuigend.

grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.