De herfst is in aantocht…..

Hey allemaal

Al enkele weken is het verdacht stil op ons blog, nee we zijn niet gestopt, we zijn zelfs druk bezig. We zijn nog steeds volop aan het vissen, alleen kwam het er maar niet van om regelmatig updates te posten. Bij deze een kort overzicht van de afgelopen weken.

In september viste ik vanuit Nieuwpoort een keer met RZC. Een vrije visdag, lekker ontspannen vissen, hopende op een mooie dag. Bleek dat er al redelijk veel schar zat op dieper water (+18m), terwijl op ondieper water (-14m) grotere platvis zat, waaronder ook de nodige schol en bot. Er werd ook een hondshaai en een fint gevangen, leuke afwisseling.

Een weekje later bleek de schar iets moeilijker vangbaar, hoe dit kwam, geen idee. Feit was wel dat de slechte vangsten algemeen waren zowel in de Westerscheldemonding als de voordelta. Blijkbaar hebben externe factoren toch steeds de nodige invloed op de vangsten. Er werd wel enorm veel kleine wijting gevangen, die momenteel ook in de voordelta en in de Oosterschelde voorkomen. Om die kleine wijting te mijden kun je je zeepier aftippen met een klein stukje makreel of haring. Het lukt niet altijd, maar soms maakt dat echt wel een verschil. Proberen maar zou ik zeggen.

Eind september en begin oktober werden er nog steeds toonhaaien gevangen in de voordelta. De watertemperatuur is trouwens op dit moment nog steeds ca 14 graden. Waar het echter heel stil rond blijft in de voordelta is de zeebaars. Normaal gaan ze scholen en worden ze redelijk gevangen. Misschien dat de hogere watertemperatuur er voor iets tussenzit en kunnen we binnen enkele weken alsnog mooie zeebaarstijden beleven op de banken vooraleer ze weer wegtrekken.

Momenteel komt de wintervis iets dichter onder de kust. In het Middeldiep, Steendiep zat al redelijk veel schar en wijting. Als de watertemperatuur verder gaat zakken, zullen ook de R-boeien en de Oosterschelde zeker goede vangsten opleveren. Ook hier weer, probeer eens iets ondieper te ankeren, ca 10-14 meter, soms iets minder vis, maar wel mooiere vis.

Voor Westkapelle zit zowel de wintervis als de zomervis er en kun je een mooie afwisselende visserij hebben.

De Oosterschelde zit zoals gezegd vol kleine vis, maar dat is de laatste jaren al veel zo geweest. De klaagliederen over de oh zo slechte vangsten op Oosterschelde blijven komen. HSV De Zeebaars riep zelfs op om tot actie over te gaan. Kijk maar eens op http://www.hsvdezeebaars.nl/index.php/42-overig/438-miserabele-visstand-in-de-oosterschelde . De slechte vangsten moeten een oorzaak hebben, dewelke moet nog uitgezocht worden en verder onderzoek is in aantocht. Indien je wil mag je zeker contact opnemen met de vereniging en meewerken aan hun actie door je al dan niet verbeterde of verslechterde vangsten door te geven. Feit is wel dat de Oosterscheldevisserij zoals ze vroeger was(bv bot en schol), minder is geworden, maar er zijn toch ook enkele positieve trends, getuige de vangst van enkele tarbotten rond de Zeelandbrug, de vorig jaar gevangen ruwe haaien en er zijn echt wel goede zeebaarsvangsten geboekt. Het water is ook steeds helderder gaan worden en misschien is daardoor de visserij overdag verslechterd. Misschien is de visserij in de schemering of de nacht dan een optie? Stekkenkennis is en blijft een must om nog succesvol te zijn op de Oosterschelde. Tevens moeten de omstandigheden allemaal juist zitten. Zo kon je je bijvoorbeeld nog steeds amuseren aan de Vlietepolder (stek 13/14/17) met leuke gulletjes, een enkele paling en ook de nodige steenbolk(jes). Rond de ketting zijn er zelfs echt mooie gullen (+3 kg) gevangen eind september(uit goede bron vernomen). Feit is ook dat er enorm veel voedsel in de Oosterschelde zit en hierdoor de vis minder lang aast.

Ik ben ook twee keer naar Dover geweest en daar hebben we ons leuk kunnen amuseren. Het weer zat dan ook twee keer mee. Bekijk hier een leuk filmpje van die dagen.

http://www.youtube.com/watch?v=HRhef6DR13A&feature=em-upload_owner

Deze week gaan we er weer voor en trekken we er vanuit Neeltje Jans op uit. We houden jullie op de hoogte.

Grtz
Nico


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de blog van De Kleine Bootvisser en met toestemming geplaatst op hengelsportnieuws.nl.